BELA KUĆA TVRDI: Neslaganja oko isporuke kasetne municije Kijevu nisu razbile NATO

Novosti onlajn

11. 07. 2023. u 13:03

MNOGE članice NATO-a ne slažu se sa odlukom SAD da isporuče Ukrajini kasetnu municiju, ali ipak takav razvoj događaja nije doveo do raskola u redovima Alijanse, izjavio je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

БЕЛА КУЋА ТВРДИ: Неслагања око испоруке касетне муниције Кијеву нису разбиле НАТО

Foto: EPA

- Naravno, mnoge zemlje su saopštile da ne bi podržale takav korak zbog zakonskih obaveza. Smatram da razlika u mišljenju o isporuci jedne konkretne vrste municije nije značajno uticala na istorijski stabilno, trajno jedinstvo NATO-a. Rekao bih da su glasine o 'smrti jedinstva Alijanse' preuveličane - rekao je Salivan.

On je ponovio da će isporuka kasetne municije Kijevu biti privremena mera dok se ne poveća proizvodnja konvencionalnih granata i obnove zalihe.

- Pre nekoliko meseci počeli smo ozbiljno da povećavamo proizvodnju municije. Čim je bude onoliko koliko je potrebno da se zadovolje potrebe Ukrajine, neće više biti potrebe za isporukom kasetne municije - rekao je Salivan.

O kasetnoj municiji

Ranije je Vašington saopštio da će isporučiti Ukrajini kasetnu municiju. Kasetna municija je zabranjena međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, dok SAD i Ukrajina nisu ratifikovale ovu konvenciju.

Prema podacima ruske vojske, Oružane snage Ukrajine su već koristile kasetnu municiju prilikom granatiranja Donbasa. Prema rečima portparola Ministarstva odbrane Rusije Igora Konašenkova, to govori o tome da je zadatak ukrajinskih vojnika ubistvo maksimalnog broja civila.

Protiv korišćenja kasetne municije su istupile UN, a njenu isporuku Kijevu nisu podržale Nemačka i Austrija.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

HELIKOPTER Ka-52: Priprema posade za izvođenje dejstava u oblasti Krasnog Limana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)