"NE MOŽETE POKAZATI SVOJ STRAH OD PUTINA" Litvanija poziva zapadne zemlje da se otvore nove NATO baze na istoku

Novosti onlajn

11. 07. 2023. u 07:50

NATO bi trebalo da odustane od ograničenja, vezanih za raspoređivanje vojnih baza u zemljama na istočnom krilu alijanse, rekao je predsednik Litvanije Gitanas Nauseda u intervjuu za "Tajms". Zemlja je ove godine domaćin samita alijanse.

НЕ МОЖЕТЕ ПОКАЗАТИ СВОЈ СТРАХ ОД ПУТИНА Литванија позива западне земље да се отворе нове НАТО базе на истоку

Foto: Tanjug/AP photo

- Pošto Rusija preduzima aktivne korake za raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji – a imamo sve dokaze da se to dešava – moramo konačno objaviti mrtvim ovaj osnovni akt Rusija-NATO - rekao je on.

U aktu, koji je potpisan 1997. godine, stoji: „NATO potvrđuje da će, u sadašnjim i budućim bezbednosnim uslovima, alijansa svoje kolektivne odbrambene i druge zadatke obavljati kroz obezbeđivanje neophodne kompatabilnosti, integracije i sposobnosti unapređenja, a ne kroz dodatno trajno raspoređivanje značajne borbene snage“. Osim toga, u dokumentu se kaže da se blok i zemlja međusobno ne smatraju protivnicima.

Nauseda je pozvao zapadne zemlje da budu jake, jer je to „najbolje odvraćanje“ – ne možete pokazati svoj strah od predsednika Vladimira Putina, inače će dobiti „signale ranjivosti“ Zapada.

NATO je već počeo da jača svoj istočni bok: prošle godine, nakon početka ruske specijalne operacije, Alijansa je poslala borbene grupe u Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku i Slovačku, pored onih koje su već u baltičkim državama i Poljskoj. Kako navodi Tajms, ove jedinice su raspoređene na rotacionoj osnovi zbog akta Rusija-NATO.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

„Timski rad je ključan“: Ruski vojnici izvode borbene vežbe na poligonima blizu linije fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (3)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu