NOVI FRANCUSKI TENK LEKLERK XLR: Šta su poboljšanja i nedostaci nove verzije glavnog borbenog tenka francuske armije (VIDEO)

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

10. 07. 2023. u 21:00

KAO deo prelaska tenkova Leklerk na standard XLR, uvedene su značajne modifikacije u dizajn opreme.

НОВИ ФРАНЦУСКИ ТЕНК ЛЕКЛЕРК XLR: Шта су побољшања и недостаци нове верзије главног борбеног тенка француске армије (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Ove promene imaju za cilj da poboljšaju bezbednost posade i povećaju preživljavanje glavnog borbenog tenka [MBT]. L Mond prenosi da su postrojenja KNDS u Ruanu već započela proces modernizacije tenkova. Francuski mediji su podelili neke intrigantne specifičnosti ove transformacije:

Najvažnije je to što su uključili lekcije naučene sa bojišta u ukrajini, nastojeći da poboljšaju preživljavanje oklopnih vozila i članova posade.


LEKLERK NADOGRADNjA

Odbrambeni potencijal tenkova je povećan instaliranjem pasivnih modula za daljinsko detektovanje koji štite bočne strane i ekrane trupa kako bi zaštitili odeljak pogonske jedinice i zadnji deo kupole. Dno tenka je ojačano, a dodat je i uređaj za ometanje radija, prvenstveno dizajniran da neutrališe improvizovane uređaje.

U značajnoj promeni dizajna, bubanj koji se nalazi desno od vozačevog sedišta, koji je držao 18 topovskih granata, potpuno je uklonjen. Ovaj bubanj nije bio izolovan od odeljka za posadu, predstavljajući stvarnu pretnju u slučaju direktnog pogotka koji bi doveo do detonacije. Bubanj je zamenjen elektronskim komponentama i prigušivačem.

Međutim, ova promena je dovela do smanjenja kapaciteta municije, ostavljajući samo 22 zrna u magacinu za automatsko punjenje u udubljenju na krmi kupole, koaja je izolovana i bezbednija za posadu.

Kao rezultat modernizacije, težina tenka je značajno povećana. Prethodna verzija tenka Leklerk, S3 ili SXXI, bila je teška oko 57,4 tona. Očekuje se da će novo transformisani Leklerk XLR biti težak oko 63 tone.


MODERNIZACIJA JE POZITIVNA

Sve u svemu, modernizacija je primljena pozitivno. Međutim, kritičari smatraju da je povećanje težine tehnologiju gurnulo na ivicu daljeg razvoja. Ističu i nedostatak sistema aktivne zaštite, kojim su već opremljeni ili planiraju da instaliraju mnogi drugi tenkovi NATO-a.

Kritičari su takođe spomenuli odsustvo sistema zaštite od UAV i loše dizajniran modul daljinskog upravljanja oružjem, koji ima ograničen ugao elevacije mitraljeza, ometajući efikasnu borbu protiv vazdušnih ciljeva. Trenutno se planira nadogradnja 200 jedinica na Leklerk XLR standard do 2029. godine, od 215 vozila koja služe u francuskoj vojsci.


LEPARD 2, ABRAMS M1 I LEKLERK RAZLIKE

Tenkovi Leopard 2, Abrams 1 i Leklerk su svi moderni glavni borbeni tenkovi koje koriste razne zemlje širom sveta. Jedna od glavnih razlika između ovih rezervoara je njihova težina. Leopard 2 je težak oko 62 tone, dok je Abrams 1 težak oko 68 tona. Lekler je, s druge strane, težak oko 54 tone bez municije i oko 63 tone sa municijom.

Tenkovi se razlikuju i po naoružanju. Leopard 2 i Abrams 1 imaju top glatke cev od 120 mm kao glavno naoružanje, dok Leklerk pored istog topa od 120 mm, ima i mitraljez 12,7 mm i mitraljez 7,62 mm.

Foto Tanjug/AP

Konačno, tenkovi se razlikuju po svojoj tehnologiji i karakteristikama. Abrams 1, na primer, ima napredni kompozitni oklop i gasnoturbinski motor, dok Leklerk ima sistem automatskog punjenja koji mu omogućava da ispali do 12 metaka u minuti. Leopard 2, s druge strane, ima modularni dizajn koji omogućava lake nadogradnje i modifikacije.

Tokom Zalivskog rata 1991. godine, francuski tenk Leklerk doživeo je svoje prvo borbeno raspoređivanje kao deo francuskih snaga u sukobu. Tenk se pokazao kao veoma efikasan u borbi, bez prijavljenih gubitaka tokom sukoba. Tenk Leklerk je korišćen u različitim ulogama, uključujući izviđanje, podršku pešadiji i kao glavni borbeni tenk.

Tokom operacije Anakonda 2002. u Avganistanu, francuski tenk Leklerk koristile su francuske snage kao deo koalicije. Tenk je korišćen prvenstveno zbog svoje vatrene moći i mobilnosti, pružanja podrške kopnenim trupama i angažovanja na neprijateljskim pozicijama.

Tokom intervencije u Maliju 2013. godine, francuski tenk Leklerk je u velikoj meri korišćen u borbi protiv islamističkih militanata. Tenk je korišćen u različitim ulogama, uključujući izviđanje, podršku pešadiji i kao glavni borbeni tenk.

Sve u svemu, francuski tenk Leklerk je bio u borbi u nekoliko sukoba i pokazao se kao veoma efikasan u borbi. Iako nije bilo prijavljenih gubitaka tokom borbenih dejstava, važno je napomenuti da je tenk bio u upotrebi relativno kratko vreme i da bi se mogao suočiti sa novim izazovima u budućim sukobima.

Foto Tanjug/AP


LEKLERK NE IDE U UKRAJINU

Francuska nije obezbedila tenkove Leklerk Ukrajini jer nije uobičajena praksa da zemlje prodaju ili obezbeđuju svoju najnapredniju vojnu opremu drugim zemljama, posebno ako nisu saveznici ili deo vojnog saveza.

Drugi razlog zašto Francuska nije dostavila tenkove Leklerk Ukrajini je iz političkih i diplomatskih razloga. Francuska ima bliske odnose sa Rusijom i prodaja napredne vojne opreme Ukrajini bi potencijalno mogla da zaoštri taj odnos. Štaviše, isporuka tenkova Leklerk Ukrajini takođe može dovesti do eskalacije sukoba između Ukrajine i Rusije, što bi moglo imati ozbiljne posledice po region i svet.

Takođe je važno napomenuti da je tenk Leklerk veoma skup i složen deo vojne opreme, i da bi ga obezbedili drugoj zemlji zahtevalo bi značajno ulaganje resursa i ljudstva, na šta Francuska možda neće biti voljna ili sposobna da izvrši.

BONUS VIDEO - HELIKOPTER Ka-52: Priprema posade za izvođenje dejstava u oblasti Krasnog Limana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024