PRSNO I KRAUL SENOM: Posle sto godina, reka koja protiče kroz Grad svetlosti prima prve plivače

Kupanje u Seni u Parizu dozvoljeno je prvi put posle sto godina. Prethodno, to je bilo moguće daleke 1923. godine. Od ovog vikenda, nedeljom, moći će da se zapliva, doduše samo u određenom delu Kanala Sen Marten koji se uliva u Senu i gde su uglavnom parkirani brodovi pariskih mornara.

ПРСНО И КРАУЛ СЕНОМ: После сто година, река која протиче кроз Град светлости прима прве пливаче

Foto: Goran Čvorović

To je omogućeno u okviru manifestacije "Pariska plaža" koja već decenijama leti postoji u Gradu svetlosti, a pored tuševa, ligenštula i uranjanja stopala u pesak, sada će konačno biti moguće i da se "zavesla", leđno, kraul i prsno.

Sve je to uvertira u pravo plivanje Senom koje će biti na programu tokom predstojećih Olimpijskih igara, u tri discipline: trijatlonu, paratrijatlonu i plivanju slobodnim stilom. Od 2025, i Parižani će moći da se kupaju na četiri tačke u samom gradu, odnosno na dvadesetak imrpovizovanih plaža duž Sene i Marne u širem pojasu.

Sena nije bila dovoljno čista, a iz njenih voda vrebali su ešerihija koli, leptospiroza koju šire pacovi ili enterokoke nastale usled uriniranja. Francuske vlasti su sebi dale ambiciozni zadatak da Senu konačno očiste, a među prvima s tom idejom je izašao još Žak Širak početkom devedesetih. U tome se, praktično, već uspelo. Nedavno ispitivanje, izvršeno u junu, dalo je odlične rezultate.

I ranije je bilo entuzijasta koji bi se osmelili da zaplivaju među brodovima koji plove Senom, a uskoro će to moći svi, u ograđenim prostorima. Ovogodišnja "Pariska plaža" je na programu, inače, od 8. jula do 3. septembra, a sve aktivnosti su besplatne. Parižanima će dobro doći zbog velikih vrućina koje vladaju u francuskoj prestonici.

Foto: Goran Čvorović

 

Foto: Goran Čvorović

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)