MICOTAKIS POLAŽE NOVE NADE: "Sastanak sa Erdoganom pružiće priliku da se preispitaju grčko-turski odnosi"

Đ.G.

30. 06. 2023. u 16:44

SASTANAK sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom na samitu u Viljnusu pružiće priliku da se sagleda sadržaj grčko-turskih odnosa i naznače načini približavanja, rekao je grčki premijer Kirijakos Micotakis na konferenciji za novinare nakon završetka rada Evropske komisije Saveta u Briselu, preneo je TV kanal ERT.

МИЦОТАКИС ПОЛАЖЕ НОВЕ НАДЕ: Састанак са Ердоганом пружиће прилику да се преиспитају грчко-турски односи

Foto Tanjug/AP

- Ovo će biti prvi sastanak koji ću imati sa predsednikom Erdoganom nakon reizbora obojice. Dakle, mi smo na početku našeg mandata sa snažnim, svežim, narodnim mandatom. I ovo je prilika da preispitamo kontekst grčko-turskih odnosa. Da zacrtamo put približavanja, ali bez da se Grčka udalji od svojih crvenih linija, o čemu sam mnogo puta javno govorio - rekao je Micotakis.

Prema Micotakisovim rečima, u zaključcima Evropskog saveta o odnosima Evropske unije i Turske postojala je klauzula koju je podržala Grčka i koja izražava nadu da će okvir evropsko-turskih odnosa biti ponovo izgrađen na novim osnovama.

- Postojao je i paragraf o kiparskom pitanju u kojem se poziva Evropska unija da podrži napore UN da se pitanje Kipra konačno reši. Očigledno, i mi smo snažno podržavali ovaj stav. Osim toga, o tome smo razgovarali sa predsednikom Kipra (Nikosom - ur.) Hristodulidesom tokom priprema za Evropski savet - rekao je Micotakis.

Premijer Grčke je konstatovao poboljšanje odnosa sa Turskom.

- Poslednjih meseci tursko ratno vazduhoplovstvo je pokazalo veoma ograničenu vazdušnu aktivnost u smislu narušavanja vazdušnog prostora naše zemlje, a sada postoji bolja saradnja sa turskim vlastima kako bismo postigli naš cilj da sprečimo čamce da napuste tursku obalu. Mnogo puta sam rekao da Turska treba da bude naš saveznik u rešavanju problema izbeglica - rekao je Micotakis.

Prema njegovim rečima, Evropska unija je izdvojila „mnogo milijardi“ za podršku Turskoj i možda će izdvojiti još više u budućnosti.

- Tako da mislim da postoje mogućnosti za veću saradnju, a osim kontakata koje ću imati sa predsednikom Erdoganom, verujem da će biti i na ministarskom nivou. Ne samo na nivou ministara spoljnih poslova i odbrane, koji će me pratiti u Vilnjus, ali i na nivou resornih ministarstava nadležnih za rešavanje problema izbeglica - rekao je premijer.

On je dodao da je sličnih kontakata bilo i ranije, ali da su u poslednje vreme postali intenzivniji.

- Na sastanku u Viljnusu ostaje da se vidi da li Turska zaista želi da okrenemo stranicu u grčko-turskim odnosima. Saznaćemo po završetku ovog sastanka - rekao je premijer.

NATO saveznici Grčka i Turska više puta su se našle na ivici oružanog sukoba zbog teritorijalnih sporova. Turski predsednik Erdogan je u maju 2022. odbio da komunicira sa grčkim premijerom Micotakisom, optužujući ga za kršenje sporazuma. Međutim, odmah nakon razornog zemljotresa koji se dogodio u Turskoj 6. februara, Micotakis je pozvao Erdogana i obećao svaku vrstu pomoći u prevazilaženju posledica zemljotresa. Zauzvrat, Turska je izrazila saučešće nakon železničke nesreće u Grčkoj. To je omogućilo stvaranje nove klime u odnosima između dve zemlje, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OMILJENA DESTINACIJA SRBA: Kako i za koliko para da posetite ovo ostrvo