PAK-DA ILI RUSKI „B-2 SPIRIT“: Britanci tvrde da je bombarder 5. generacije u završnoj fazi razvoja (VIDEO)

P. Z. S. /bulgarianmilitary.com

29. 06. 2023. u 21:33

BRITANSKE vlasti su objavile da su ruski dizajneri došli do završne faze razvoja bombardera pete generacije PAK-DA, takođe nazvanog „Izdelie 80“ [Proizvod 80 na engleskom].

ПАК-ДА ИЛИ РУСКИ „Б-2 СПИРИТ“: Британци тврде да је бомбардер 5. генерације у завршној фази развоја (ВИДЕО)

Foto: Printscreen


Evo šta je britanski sekretar za naoružanje Džejms Hepi rekao: -Rusija drži nekoliko tipova bombardera u stalnoj pripravnosti u raznim vazdušnim bazama širom zemlje. Prototip PAK-DA, čiji dizajn podseća na američki bombarder B-2, možda je blizu završetka.

Rusija sada koristi strateške bombardere i nosače raketa Tu-95, Tu-22 i Tu-160. Za front Rusi imaju dobar Su-34. Modernizovan je i izgrađen novi Tu-160. „Izdelie 80“ je pravi stelt bombarder nove generacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (VKS).


ŠTA ZNAMO DO SADA?

Iz Hepijevih reči možemo zaključiti da će Rusija dobiti prve slike od PAK-DA u narednim godinama. Možda do kraja 2025. godine, kažu objave u nekim ruskim medijima, ali ovu izjavu ostavite kao nagađanje. PAK-DA je skraćenica koja na ruskom znači „obećavajući kompleks dalekometne avijacije“. Kompanija Tupoljev razvija perspektivni stelt bombarder. PAK-DA bi trebalo da zameni strateške bombardere Tu-160 i Tu-22M3.

Inženjeri Tupoljeva obećali su da će sastaviti prvi model leta do 2023. godine, ali se rokovi pomeraju nekoliko puta skoro svake godine. Ipak, postoji nada da će PAK-DA leteti pre 2025. godine. Glavna prednost „Izdelie 80” biće stelt tehnologija.

Nije tajna da strateška ruska avijacija ima jednu veliku manu – lako je uočiti. Ovo su lake mete za svaki radar. Poređenja radi, najnoviji američki bombarder B-2 izgrađen je na stelt tehnologiji.


RUSIJA ĆE UČITI NA GREŠKAMA SAD

Moglo bi se tvrditi da je B-2 Spirit kao projekat propao. Zato što se ispostavilo da je avion zlatan – vredan nešto manje od milijardu dolara. Međutim, sam koncept je prilično uspešan: potreban vam je neupadljiv strateški bombarder koji će se iznenada naći na pravom mestu i lansirati nekoliko megatonskih projektila na radost svojih partnera.

SAD trenutno razvijaju jeftiniju verziju B-2, koja se ne zove baš inovativno B-21 Raider. Biće to podzvučni i „nevidljivi“ bombarder napravljen prema aerodinamičkom dizajnu „letećih krila“. Kina takođe pravi Xian H-20 stelt strateški bombarder.

Ostaje da se kaže da su neki parametri budućeg ruskog stelt bombardera već poznati. „Izdelie 80” će imati podzvučnu brzinu, dva motora i domet do 15.000 km.

Neki ruski mediji tvrde da će ruski stelt bombarder imati prednosti u odnosu na američki, posebno u oblasti naoružanja. Ruski mediji podsećaju da je za njihove bombardere već razvijeno hipersonično oružje, dok SAD zaostaju u njihovom razvoju.


OČEKIVANI SISTEMI NAORUŽANjA

Očekuje se da će bombarder PAK-DA biti opremljen raznim sistemima naoružanja, uključujući i konvencionalno i nuklearno oružje. Tačne mogućnosti ovih sistema naoružanja još nisu poznate, pošto je PAK-DA još uvek u razvoju. Međutim, očekuje se da će bombarder moći da nosi širok spektar oružja, uključujući rakete vazduh-zemlja, bombe, a možda čak i hipersonično oružje.

Očekuje se da će jedna od ključnih karakteristika sistema naoružanja PAK-DA biti njegove stelt sposobnosti. Bombarder je projektovan tako da ima nizak radarski presek, što će otežati otkrivanje neprijateljskih radarskih sistema. Ovo će omogućiti PAK-DA da prodre duboko u neprijateljsku teritoriju i isporuči svoj teret uz minimalan rizik od otkrivanja ili presretanja.

Pored njegovih stelt sposobnosti, očekuje se i da će sistemi naoružanja PAK-DA biti veoma napredni u pogledu svojih mogućnosti navođenja i ciljanja. Bombarder će verovatno biti opremljen naprednim senzorima i sistemima za ciljanje, koji će mu omogućiti da precizno isporuči svoje oružje do predviđenih ciljeva. Ovo će učiniti PAK-DA visoko efikasnim oružjem i za konvencionalne i za nuklearne misije.

Foto printskrin Youtube@FoundAndExplained


POREĐENjE PAK-DA SA DRUGIM BOMBARDERIMA

Očekuje se da će PAK-DA imati nosivost do 30 tona, što je uporedivo sa drugim modernim bombarderima kao što su B-2 Spirit i kineski Xian H-20. Međutim, tačan kapacitet nosivosti PAK-DA je i dalje poverljiva informacija i može da varira u zavisnosti od zahteva misije.

Što se tiče naoružanja, očekuje se da će PAK-DA nositi razne rakete vazduh-zemlja i vazduh-vazduh, bombe, a možda čak i hipersonično oružje. Konkretno oružje koje će koristiti PAK-DA nije zvanično objavljeno, ali se očekuje da će imati slično naoružanje kao i drugi moderni bombarderi.

U poređenju sa drugim modernim bombarderima, očekuje se da će PAK-DA imati niži radarski potpis i veću manevarsku sposobnost zbog svoje napredne stelt tehnologije i aerodinamičkog dizajna. Ovo može dati PAK-DA prednost u izbegavanju protivvazdušne odbrane i uspešnom završetku svoje misije.

BONUS VIDEO - ZAŠTITA OD DRONOVA: Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Petersburga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!