INFLACIJA SE NEĆE VRATITI NA NIVO PRE KOVIDA: EU zbija finansijske redove

MINISTRI privreda Francuske, Nemačke i Italije okupili su se juče u Berlinu, dok će danas u Vajmaru gosta iz Rima zameniti poljska ministarka, a sve s pokušajem da se evropska privreda pokrene posle mnogobrojnih kriza, poput onih izazvanih kovidom i ratom u Ukrajini, a sve u kontekstu nastojanja da se ostvari veća samostalnost.

ИНФЛАЦИЈА СЕ НЕЋЕ ВРАТИТИ НА НИВО ПРЕ КОВИДА: ЕУ збија финансијске редове

Foto: O. Radošević, A. Stevanović

Ovi sastanci događaju se neposredno posle turneje kineskog premijera Lija Ćijanga Nemačkoj i Francuskoj. Poznato je da evropska privreda značajno zavisi od uvoza iz Kine, uključujući i neke strateške proizvode kao što su, na primer, lekovi. U Evropi istovremeno žele da vrate suverenost, ali i da ne zatežu odnose s Pekingom u teškoj geoplotičkoj situaciji, očekujući od Kine da igra važnu ulogu pomirenja i fer-plej igrača u ekonomskim odnosima.

Jučerašnji sastanak između francuskog ministra privrede Brina Lemera, nemačkog vicekancelara i ministra za privredu i zaštititu klime Roberta Habeka i ministra preduzeća i italijanske proizvodnje Adolfa Ursoa bio je posvećen osnovnim sirovinama, bezbednosti snabdevanja i dekarbonizovanju privrede. Sastanku su prisustvovali i industrijalci triju zemalja.

Imajući u vidu tešku situaciju u koju je zapao svet, predviđeno je da ovi trilateralni sastanci postanu uobičajeni, pa je tako najavljeno da će sledeći biti održan u Italiji, treći u Francuskoj, a zatim ukrug.

Takođe na trilateranom sastanku, ali ovoga puta u Vajmaru, Brino Lemer će se danas susresti sa nemačkim ministrom finansija Kristijanom Lindnerom i njegovom resornom koleginicom iz Poljske Magdalenom Ržečkovskom, a teme na "finansijskom Vajamru" će biti nacionalni planovi u odgovoru na aktuelne ekonomske izazove uključujući i podršku Ukrajini i produbljivanje Unije tržišta kapitala.

Indikativna je izjava francuskog ministra Lemera neposredno pred polazak u Nemačku, kada je, gostujući u jednoj jutarnjoj radio emisiji, istakao da se neće vratiti tako niske stope inflacije, koje su bile bliske nuli, pre pandemije kovida.

- Inflacija počinje da se povlači posle dugih meseci borbe protiv poskupljenja. Dobijamo dugu i tešku bitku – rekao je ministar, ali i dodao odgovor na pitanje koje je sam postavio: - Hoćemo li, izlazeći iz ove krize, zadržati nivo inflacije koji smo imali pre korone? Odgovor je ne.

Naveo je dva strukturalna razloga za to.

- Prvi je taj što smo odlučili da vratimo lance vrednosti u Francusku, a skuplje je proizvoditi električne baterije u Francuskoj nego ih uvoziti iz Kine, što ima inflatorno dejstvo. Drugi razlog je klimatska tranzicija. Ona košta i opterećivaće cene u godinama koje dolaze – zaključio je francuski ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)