NASTAVLJENI PROTESTI U IZRAELU: Desteine ljudi protiv reforme pravosudnog sistema

Tanjug

10. 06. 2023. u 23:17

U IZRAELU su danas nastavljeni protesti protiv reforme pravosudnog sistema koji je predložila krajnje desničarska vlada premijera Benjamina Netanijahua.

НАСТАВЉЕНИ ПРОТЕСТИ У ИЗРАЕЛУ: Дестеине људи против реформе правосудног система

FOTO: AP/Tanjug

U Tel Avivu, gde je održan glavni protest uz učešće desetina hiljada ljudi, demonstranti su držali džinovski transparent na kojem je pisalo "Tip građanina: mrtav", što se odnosi na porast zločina među arapskim zajednicama u Izraelu, javio je AP.

Masovne demonstracije počele su u januaru ubrzo nakon što je vlada, koju čine ultranacionalističke i verske stranke, položila zakletvu.

Organizatori protesta su rekli da neće odustati sve dok vlada ne poništi predložene zakonske izmene umesto da ih odloži.

Opozicija, stručnjaci i građani navode da bi vladin plan ograničio sudski nadzor nad zakonima i vladinim odlukama, što predstavlja direktnu pretnju građanskim pravima, kao i pravima manjina i marginalizovanih grupa.

Vlada kaže da pravosudni plan ima za cilj da obuzda, kako navodi, preterano intervencionistički Vrhovni sud i vrati moć izabranim zakonodavcima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati