KIRBI PORUČIO DA ĆE SAD REŠITI "RASTUĆU AGRESIVNOST" KINE: Vašington ponovo izigrava svetskog policajca

Novosti Onlajn

08. 06. 2023. u 21:08

SAD su spremne da odgovore na "rastuću agresivnost" Kine u Tajvanskom moreuzu i Južnom kineskom moru nakon što je Peking tokom proteklih dana izveo dva "nebezbedna" presretanja, rekao je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

КИРБИ ПОРУЧИО ДА ЋЕ САД РЕШИТИ РАСТУЋУ АГРЕСИВНОСТ КИНЕ: Вашингтон поново изиграва светског полицајца

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kirbijevi komentari usledili su nakon što je američka mornarica u nedelju objavila snimak kineskog ratnog broda kako prolazi ispred američkog razarača, što je opisano kao "nebezbedna interakcija" u Tajvanskom morezu.

Pentagon je prošle nedelje takođe optužio kineski borbeni avion za "nepotrebno agresivan manevar" iznad Južnog kineskog mora.

Kirbi je ocenio da su ove interakcije u vezi sa "rastućom agresivnosti" Narodne oslobodilačke armije u oblasti oko Tajvanskog moreuza i Južnog kineskog mora, prenosi "Fajnenšel tajms".

- Spremni smo da to rešimo - dodao je Kirbi, opisujući skorašnje akcije Kine kao "neprihvatljive".

Kirbi je dodao da se takve stvari dešavaju "češće nego što bismo želeli", dodavši da nisu svi manevri kineske vojske "nesigurni, ali ova dva jesu."

Kina je upozorila zapadne vojske da se drže podalje od morskog i vazdušnog prostora u blizini njenih granica ako žele da izbegnu opasne sukobe sa njenom vojskom.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin optužio je u utorak SAD za "maltretiranje" oko kineskog teritorijalnog vazdušnog prostora i voda, rekavši da su "provokacije" Vašingtona "osnovni uzrok bezbednosnog problema u vazduhu i na vodi.

Kirbi je u ponedeljak upozorio da bi takve epizode mogle da dovedu do pogrešne procene i pozvao Peking da učestvuje u dijalogu sa Sjedinjenim Državama. On je dodao da SAD deluju na međunarodnoj teritoriji i da će to nastaviti da rade tamo gde je to zakonom dozvoljeno.

Podsetimo, Peking je nedavno i zvanično odbio zahtev Vašingtona za sastavak vrhovnih komandanata kineske i američke vojske na "Šangri la dijalogu", azijskom mirovnom forumu, budući da se vrhovni general Li Šangfu nalazi na spisku sankcija već pet godina, što bi, kako su ocenile kineske vlasti, susret učinilo neravnopravnim.

Britanski list dodaje da su se pomoćnik američkog državnog sekretara za pitanja istočne Azije i Pacifika Danijel Kritenbrink i viši direktor Saveta za nacionalnu bezbednost za pitanja Kine i Tajvana Sara Beran sastali u ponedeljak u Pekingu sa kineskim zvaničnicima kako bi razgovarali o skorašnjim incidentima i širim pitanjima odnosa SAD i Kine.

- Dve strane su imale iskrene i produktivne razgovore u okviru tekućih napora da se održe otvorene linije komunikacije i da se nadogradi nedavna diplomatija na visokom nivou između dve zemlje - saopštio je Stejt department.

"Fajnenšel tajms" je prošle nedelje izvestio da je direktor CIA Vilijam Barns boravio u tajnoj poseti Kini pre mesec dana. Kineski predsednik Si Đinping nedavno je svojim bezbednosnim zvaničnicima poručio da razmotre "najgore" scenarije i pripreme se za "olujno more".

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije