DUGA RUKA MOSKVE: Ovo su ruski udarni dronovi velikog dometa (VIDEO)

P. Z. S. / sputnikglobe.com

07. 06. 2023. u 18:20 >> 18:46

RAT dronovima postao je sastavni deo sukoba u Ukrajini. Koje vrste udarnih bespilotnih letelica velikog dometa Moskva ima na raspolaganju?

ДУГА РУКА МОСКВЕ: Ово су руски ударни дронови великог домета (ВИДЕО)

Foto: Printscreen


Rusija je dramatično povećala upotrebu izviđačkih bespilotnih letelica dugog dometa da služe kao tragači za raketne udare u ukrajinskom zaleđu, a britansko Ministarstvo odbrane pripisuje njihovu upotrebu uspehu ruskog raketnog udara duboko u unutrašnjosti zemlje prošlog meseca.

Pored ovih špijunskih dronova, ruska vojna industrija je takođe razvila i postavila liniju teških udarnih dronova velikog dometa, uključujući Orion, Sirius i Altius (takođe poznat kao Altair). Ove bespilotne letelice, koje više podsećaju na avione sa ljudskom posadom od njihovih manjih, sporijih, izviđačkih i kamikaza dronova, imaju domet koji se meri hiljadama kilometara, brzinu krstarenja do 250 km na sat, plafone do 12.000 metara i vreme izdržljivosti od čak 48 sati.

Nosivost njihovog oružja varira od 200 do 2.000 kg, a može uključivati precizne projektile i vazdušne bombe.

Što se tiče navođenja, ono može uključivati satelitsku navigaciju, inercijalnu navigaciju i, u slučaju Sirijusa i Altiusa – povezivanje i integraciju između avijacije sa posadom i veštačke inteligencije. Iako ih velika veličina takvih dronova čini ranjivijim na tradicionalnu protivvazdušnu odbranu, njihova sposobnost da napadnu udaljene ciljeve teškom vatrenom moći, a sve to bez rizika po živote pilota, čini sve to vrednim.

BONUS VIDEO: KULjA VODA NA SVE STRANE - Snimak oštećenja na brani Kahovskaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna