"VAŠINGTON POST": NATO udvostručio prisustvo u istočnoj Evropi

Novosti online

05. 06. 2023. u 17:37

NATO je udvostručio svoje vojno prisustvo u istočnoj Evropi u odnosu na 2021. godinu, piše "Vašington post", pozivajući se na portparolku Alijanse Oana Lungesku.

ВАШИНГТОН ПОСТ: НАТО удвостручио присуство у источној Европи

Foto Tanjug/AP

-NATO je delimično ojačao svoj istočni blok osnivanjem borbenih grupa u još četiri zemlje: Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj. Trenutno ima oko 10.000 vojnika raspoređenih u osam borbenih grupa, dok je 2021. bilo 5.000 koji su bili raspoređeni u četiri grupe, navodi se.

Napominje se da su zemlje poslale i desetine brodova i stotine letelica u istočni deo Alijanse.

-Saveznici su dodatno rasporedili neviđeni broj kopnene protivvazdušne odbrane, kao što su sistemi “patriot”, i brodove protivvazdušne odbrane na moru, kazala je Lungesku.

Ranije je španski list "Pais", pozivajući se na izvore, preneo da NATO razmatra da Kijevu obezbedi bezbednosne garancije, uključujući obaveze pružanja podrške, kao i konsolidaciju i jačanje vojne pomoći kako bi se formirao "obruč za obuzdavanje Rusije oko Ukrajine".

Ova reorganizacija strategije predstavlja "najveću modifikaciju od Hladnog rata", navodi "Pais" pozivajući se na izvore koji učestvuju u izradi "prve potpune i jedinstvene strategije u poslednje tri decenije".

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!