UPOZORENJE KINESKOG MINISTRA ODBRANE Šangfu: "Sukob Kine i SAD bio bi katastrofa, Peking teži dijalogu, a ne konfrontaciji"

Tanjug

04. 06. 2023. u 07:31

KINESKI ministar odbrane Li Šangfu upozorio je danas da bi sukob Kine i Sjedinjenih Američkih Država bio "nepodnošljiva katastrofa" i poručio da njegova zemlja teži dijalogu, a ne konfrontaciji.

УПОЗОРЕЊЕ КИНЕСКОГ МИНИСТРА ОДБРАНЕ Шангфу: Сукоб Кине и САД био би катастрофа, Пекинг тежи дијалогу, а не конфронтацији

Foto: Profimedia

Obrativši se delegatima na bezbednosnom samitu Šangri-La u Singapuru, kineski ministar odbrane je u generalskoj uniformi Narodne oslobodilačke vojske Kine predočio da je "svet dovoljno velik da Kina i SAD mogu da napreduju zajedno", prenosi Rojters.

- Kina i SAD imaju različite sisteme i jesu različite na mnogo drugih načina. Međutim, to ne bi trebalo da spreči dve strane da tragaju za zajedničkom osnovom i zajedničkim interesima u razvoju i produbljivanju bilateralne saradnje - rekao je Li.

Upozorio je da je "ponovo oživeo mentalitet Hladnog rata u azijsko-pacifičkom regionu", iako, kako je rekao, njegova zemlja teži dijalogu umesto konfrontaciji.

Li je indirektno kritikovao SAD, optužujući "neke zemlje" za intenziviranje trke u naoružanju i namerno mešanje u unutrašnje stvari drugih država.

- Uzajamno poštovanje bi trebalo da nadvlada maltretiranja i hegemoniju - poručio je kineski ministar odbrane Li Šangfu.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin je ukorio Kinu zbog odbijanja vojnih pregovora, ostavljajući dve supersile u ćorsokaku oko rešavanja spornih pitanja Tajvana, teritorijalnih razmirica u Južnom kineskom moru i ograničenja koja je uveo predsednik SAD Džozef Bajden na izvoz poluprovodnika.

 

BONUS VIDEO: STIŽE ELEKTRIČNI "MOSKVIČ" - Počela proizvodnja na traci nekadašnje fabrike Renoa u Moskvi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni