KINESKE NUKLEARNE SNAGE PLAŠE AMERIKU: Bajdenov savetnik o arsenalu "crvenog zmaja" - "Povećavaju bojeve glave, neće za sto"

Novosti online

02. 06. 2023. u 16:51

KINA planira da u arsenalu ima 1.500 nuklearnih bojevih glava do 2035. godine i odbija dijalog o strateškoj stabilnosti sa Sjedinjenim Državama.

КИНЕСКЕ НУКЛЕАРНЕ СНАГЕ ПЛАШЕ АМЕРИКУ: Бајденов саветник о арсеналу црвеног змаја - Повећавају бојеве главе, неће за сто

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ovu izjavu dao je u petak, na godišnjem sastanku Vašingtonskog udruženja za kontrolu naoružanja, Džejk Saliven, pomoćnik američkog lidera za pitanja nacionalne bezbednosti.

- Kina se kreće ka tome da do 2035. ima 1.500 nuklearnih bojevih glava, što će biti jedno od najvećih mirnodopskih gomilanja nuklearnog oružja u istoriji. NR Kina je do sada odbijala da sedne za sto i suštinski pregovara o kontroli naoružanja. Kina je odbila da podeli informacije o veličini i obimu svojih nuklearnih snaga ili da obavesti o lansiranjima.

Saliven je dodao da Vašington "ne vidi spremnost Pekinga" da razgovara o promenama u sposobnosti nuklearnih sila.

- Jednostavno rečeno, još ne vidimo spremnost NR Kine da odvoji stratešku stabilnost od širih pitanja u odnosima među država - rekao je Saliven, ističući da je, po njegovom mišljenju, sposobnost da se ove oblasti odvoje "osnova nuklearne bezbednosti i strateške stabilnosti".

SAD su otvorene za dijalog sa Rusijom i Kinom o kontroli naoružanja bez preduslova, rekao je Saliven.

BONUS VIDEO: OBUKA NA "TERMINATORIMA" - Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!