U SKLADU SA SPORAZUMOM: SAD raspoređuju još dva razarača u južnoj Španiji

Tanjug

08. 05. 2023. u 23:49

SJEDINjENE Američke Države će, u skladu sa sporazumom o jačanju strateških bilateralnih odnosa, povećati broj svojih razarača koji se nalaze u južnoj Španiji.

У СКЛАДУ СА СПОРАЗУМОМ: САД распоређују још два разарача у јужној Шпанији

Foto: EPA

Kako su naveli predstavnici dve zemlje, umesto dosadašnjih četiri, u južnoj Španiji će biti raspoređeno šest američkih razarača, preneo je Rojters.

Oni će biti raspoređeni bez promena kada je reč o misijama ili maksimalnom broju ovlašćenog vojnog osoblja i civila, saopštilo je špansko ministarstvo odbrane. Američki razarači u pomorskoj bazi Rota u Kadizu jedini su sa stalnom matičnom lukom u Evropi.

Oni su tu pozicionirani za svakodnevne operacije u različitim misijama, uključujući odbranu od balističkih projektila i protivvazdužno ratovanje, navodi se u saopštenju ambasade SAD u Španiji.

Sporazum o jačanju bilateralnih odnosa je postignut prošlog jula nakon sastanka predsednika SAD Džozefa Bajdena i španskog premijera Pedra Sančeza, održanom na marginama samita NATO u Madridu, navodi britanska agencija.

Sančez treba u petak da otputuje u Vašington gde će se sastati sa Bajdenom, a na dnevnom redu će biti njihova snažna podrška Ukrajini u ratu protiv Rusije, zainteresovanost za produbljivanje saradnje u Latinskoj Americi i na Karibima, kao i špansko preuzimanje rotirajućeg predsedovanja EU u julu, dodaje Rojters.

BONUS VIDEO: POSLEDICE GRANATIRANjA NIKOLAJEVA: Pogledajte snimke ruševina iz ukrajinskog grada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna