RAT U UKRAJINI: Prigožin - Ofanziva VSU neće skoro; Bitka za Bahmut: Auto-put života VSU presečen (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti Onlajn

21. 04. 2023. u 07:15 >> 03:08

RAT u Ukrajini – 422. dan. I dalje žestoke borbe za Artjomovsk i kod Avdejevke. Takođe, ukrajinske snage pretrpele su i velike gubitke u pravcu Donjecka, ali i Kupjanska i Krasnog Limana. Predsednici Francuske i Amerike poručili – Kina treba da pomogne u okončanju ukrajinskog sukoba.

РАТ У УКРАЈИНИ: Пригожин - Офанзива ВСУ неће скоро; Битка за Бахмут: Ауто-пут живота ВСУ пресечен (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

HRONIKA RATNIH OPERACIJA: BAHMUT NIJE OPKOLjEN, RUSKE SNAGE NAPREDUJU U GRADU (MAPA)


Ruske bespilotne letelice kamikaze Geranj-2 napale su noću objekte ukrajinske vojske u Poltavskoj i Viničkoj oblasti. Prema nekim izveštajima, meta napada bila su velika skladišta nafte u ovim regionima.

Brjansk region
U Klinci, ukrajinski dron je pao na privatni posed i delimično oštetio kuću. Žrtava nije bilo.

Soledarski pravac
I pored nekih izjava, ukrajinska grupa u Bahmutu nije bila opkoljena. Nastavljaju se žestoke borbe u samom gradu i na deonici autoputa Bahmut-Časov Jar.

U severnom delu grada, ruske snage su se probijale ulicama Černjahovskog i Tolbuhinovog prema Olimpijskoj školi.

Na jugu, borci PMC „Vagner“, savladavajući otpor VSUa, uspeli su da odu do ulice Grigorija Skovorode.

Ilustracija telegram rybar


Donjecki pravac

U Marjinki, na zapadnom delu Avenije Družbi, vode se žestoke borbe u blizini Vatrogasnog doma i lokalne stomatološke ambulante.

Ukrajinske formacije nastavljaju granatiranje aglomeracije Donjeck: pogođeni su glavni grad DNR, Makejevka, Gorlovka i okolna naselja.


Zaporoški pravac

Situacija na ovom sektoru fronta ostaje stabilno napeta: strane vrše izviđanje i razmjenjuju udarce.

Foto Tanjug/AP



Južni front Hersonski pravac

U rejonu naselja Kindijka severno od Aleški, VSU sprovodi diverzantsko-izviđačke aktivnosti, pokušavajući da skrene pažnju i obmane rusku vojsku pre početka moguće kontraofanzive.

Artiljerijski dueli se nastavljaju duž cele linije dodira: ruske trupe su pogodile VSUske koncentracije u Hersonu, Dudčanju i Zmijevki.

Ukrajinske formacije su zauzvrat pucale na civilnu infrastrukturu Novaja Kahovka, Gornostajevka i Kardašinka na levoj obali Dnjepra.


POLITIČKI I DRUGI DOGAĐAJI

Posle sledećeg sastanka Ramštajna u Nemačkoj, SAD i njihovi evropski saveznici najavili su novi paket vojne pomoći, kao i potrebu za dodatnim snabdevanjem PVO sistema i raketa za njih.

Zbog problema sa održavanjem aukcija sa evropskim operaterima od strane energetske kompanije Ukrenergo, Ukrajina je obustavila izvoz električne energije u Slovačku i neće moći da je šalje u Mađarsku.

Kompanija je saopštila da je problem nastao zbog nepostojanja potrebnog regulatornog okvira, što su ukrajinske vlasti demantovale.

Stručnjaci smatraju da Ukrenergo ne želi da deli prihode sa evropskim operaterima u skladu sa propisima EU.

Zelenski je potpisao ukaz o uvođenju obaveznog ispita za poznavanje ustava, istorije i državnog jezika za dobijanje ukrajinskog državljanstva.

Ministarstvo prosvete Ukrajine objavilo je planove za reformu obrazovnog sistema, smanjenjem broja časova u školama u skladu sa zapadnim standardima.

Prigožin: Ukrajina neće skoro krenuti u kontraofanzivu, zbog blata i bljuzgavice

Ukrajinska vojska će na kraju izvesti kontraofanzivu, ali je malo verovatno da će se u nju upustiti sada, u uslovima bljuzgavice i blata, izjavio je danas komandant i osnivač ruske paravojne formacije Jevgenij Prigožin.

Foto: Jutjub/boxwar/News23/Vikipedija

-Ofanziva se sada ne može pokrenuti iz sasvim razumljivih razloga - usred strašne bljuzgavice i blata. Ovuda se ne mogu slobodno kretati ni kamioni, a kamoli teška vozila i tenkovi. Trebaće desetak dana da se zemlja osuši, rekao je on.

On je dodao da ne zna kada će Ukrajina krenuti u napad, ali da je činjenica da će do njega doći, preneo je TASS.

-Zato moramo biti 100 odsto spremni, da se ne bi ponovila 1941, rekao je Prigožin.

 

Letonija predala sve svoje stingere Kijevu

Letonija će preneti sve svoje preostale MANPADS Stinger u Ukrajinu, rekla je letonska ministarka odbrane Inara Murnijes.

-Danas sam na sastanku u Ramštajnu saopštio da je Letonija odlučila da prebaci poslednju seriju MANPADS Stinger u Ukrajinu. Takođe nastavljamo ambiciozan program obuke za ukrajinske vojnike u Letoniji, napisao je Murnijes na Tviteru.

Foto: Printskrin Youtube/Gung Ho Vids

Početkom februara 2022. Letonija je Kijevu predala sisteme protivvazdušne odbrane Stinger. Posle početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, Letonija je u Kijev poslala automate Kalašnjikov, termovizije, municiju, opremu i suve obroke. U leto, Riga je Kijevu predala 4 helikoptera i najavila prikupljanje sredstava za prikupljanje sredstava za turske bespilotne letelice Bairaktar ​​za Ukrajinu, ali nije prikupila potrebnu sumu.

Bitka za Bahmut: Auto-put života presečen

Slike iz svemira najmoćnijeg utvrđenog područja na „putu života“ Oružanih snaga Ukrajine, gde je PMC „Vagner“ probio, presecajući rutu.

Autoput O-0506 Časov Jar – Hromovo je dugo bio glavni put snabdevanja Bahmutske grupe Oružanih snaga Ukrajine, dovođenjem pojačanja, rotacijama i evakuacijom ranjenika.

Ovo područje je neprijatelj pretvorio u najmoćnije utvrđenje, ispucano rovovima sa zemunicama.

Ruska artiljerija je preorala područje i Vagnerovi jurišnici su uspeli da probiju protivničku odbranu. Sada Oružane snage Ukrajine koriste seoske puteve, koji su takođe pod vatrom naše artiljerije.

Treća slika prikazuje uništenu kolonu vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine.

Na ovom području se nastavljaju žestoke borbe, ruski borci proširuju svoje uporište.

 

Pušilin: Odbijeni napadi VSU

Ukrajinske trupe pokušale su da napadnu u manjim grupama u četiri pravca, ali su svi zaustavljeni, izjavio je danas Denis Pušilin, vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike (DNR).

Foto Tanjug/AP

 

Prigožin: Nema "kotla" ali je najširi put pod našom kontrolom

Šef PMC „Vagner“ po 20. put je negirao stvaranje kotla za Oružane snage Ukrajine u Bahmutu. Kao što rečeno postoji veliki broj puteva duž kojih Oružane snage Ukrajine snabdevaju Bahmutsku grupu, presečen je samo najpogodniji širok put.

Prigožin: „Prerano je govoriti o formiranju kotla za Oružane snage Ukrajine u Artjomovsku, jer su do sada u takozvanom „operativnom okruženju“, kada su putevi probijeni. Ali kotla nema. Dakle, postoje teške borbe. A oni koji unapred pričaju - oni nam samo stvaraju probleme."

Foto Tanjug/AP

Jevgenij Prigožin

Desantne snage uništavaju topove NATO-a u šumi kod Kremene (VIDEO)

Padobranci Pskovske 76. vazdušno-desantne divizije izveštavaju uništenje NATO artiljerijske jedinice od strane posade bespilotne letelice Lancet: „Ne može se tačno utvrditi zbog mreže protiv lanceta. Ali zbog kutije ispod cevi postoji razlog da se veruje da je ovo 155 mm samohodna vučna haubica FH-70, dobijena iz Italije“.

 

 

Ramštajn doneo Kijevu 600 miliona evra municije i opreme

Više od 16.000 ukrajinskih vojnika prošlo je vojnu obuku u okviru pomoći EU Ukrajini, a Kijev je dobio od Unije municiju i rakete u vrednosti od preko 600 miiona evra, izjavio je evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

On je ove podatke izneo na sastanku Kontakt grupe za Ukrajinu koji se održava danas u američkoj vazdušnoj bazi Ramštajn pod rukovodstvom američkog ministra odbrane Lojda Ostina i načelnika združenih Generalštabova američke vojske, generala Marka Milija.

Foto Tanjug/AP

 

Abramsi stižu u drugoj polovini maja

Tenkovi abrams koje su SAD obećale Ukrajini uskoro mogu stići u Evropu. “Clash Report” tviter kanal kaže da će sredinom ili krajem maja 31 tenk M1A1 abrams stići u trenažnu bazu Grafenvohr (Grafenwöhr Training Base), Nemačka. Izvor piše da će tenkovska obuka trajati najmanje 10 nedelja.

Foto Tanjug/AP


Ako su informacije pouzdane, to znači da će negde početkom avgusta, ukrajinski tenkovske posade biti obučeni za rad sa američkim abrams mbt tenkovima.

 

Centar za remont leoparda u Poljskoj

Ukrajina, Nemačka i Poljska su potpisale pismo o nameri da se u na teritoriji Poljske otvori centar za remont i održavanje tenkova „leopard 2“ koje koriste ukrajinske snage, napisao je na Tviteru ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov.

Foto: Profimedia/Ilustracija

To je potvrdio i nemački ministar odbrane Boris Pistorijus koji je za "Velt" rekao da bi centar mogao da počne da radi krajem maja.

Podsetimo, ranije je poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio da ta država planira da na svojoj teritoriji otvori evropski centar za održavanje američkih tenkova „abrams“ i proizvodnju municije sa osiromašenim uranijumom za njih.

 

Ostin: Zapad isporučio tenkove Kijevu

Zapad je isporučio Kijevu preko 230 tenkova i 1.500 drugih oklopnih vozila kao naoružanje za devet novih oklopnih brigada, izjavio je šef Pentagona Lojd Ostin.

Foto Tanjug/AP

 

Obuka na Patriotima u Holandiji

Holandski vojnici su poslednjih nedelja tajno obučavali ukrajinske vojnike za primenu PVO sistema „patriot“, piše holandski „Telegraf“ pozivajući se na komandanta Oružanih snaga Onoa Ajhelshajma.

Obuka je već završena, navodi se u članku uz napomenu da je ona održana u provinciji Limburg gde se nalazi koamnda PVO holandske vojske.

Kurs je bio intenzivan i trajao je deset dana od 12-15 sati svaki dan.

O obuci ništa nije bilo objavljeno iz bezbednosnih razloga.

Foto: EPA

Podsetimo, krajem januara Holandija je saopštila da namerava da isporuči Kijevu dva sistema „patriot“. Krajem aprila ukrajinsko Ministarstvo odbrane je objavilo da su sistemi već stigli.

Pored toga, Holandija i Danska će tokom 2024. godine isporučiti Kijevu 14 tenkova „leopard“.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

Ruske snage su u pravcu Donjecka za protekla 24 časa likvidirale do 310 ukrajinskih vojnika, četiri oklopna vozila, višecevni raketni bacač „grad“, haubice „msta-B“ i „gvozdika“.

Jurišni odredi ruske vojske nastavljaju borbe u zapadnom delu Artjomovska. Vazdušno-desantne snage suzbijaju pokušaje protivnika da izvede kontranapad na bokovima i pružaju podršku jurišnim odredima za zauzimanje grada.

Ruska vojska je nanela poraz ukrajinskim jedinicama u području naseljenih mesta Krasno, Časov Jar i Predtečino u DNR. U području mesta Konstantinovka u DNR uništeno je skladište goriva za ukrajinsku vojnu tehniku.

U pravcu Kupjanska sprečeno je delovanje četiri diverzantske grupe. Likvidirano je preko 60 ukrajinskih vojnika, a takođe je uništeno skladište municije protivnika, haubice D-20 i „akacija“. U pravcu Krasnog Limana za dan je likvidirano preko 55 ukrajinskih vojnika. Uništene su i haubice D-20 i „gvozdika“.

U pravcu Južno-Donjeck i Zaporoškom pravcu ukrajinske snage su izgubile do 90 ukrajinskih vojnika, a uništena su i dva skladišta municije i haubica „msta-B“.

U napadima ruske avijacije i artiljerije u pravcu Hersona likvidirano je do 10 ukrajinskih vojnika i dva vojna vozila.

Ruski sistemi PVO presreli su tri projektila ispaljena iz višecevnih raketnih bacača „hajmars“. U DNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti uništena su tri ukrajinska drona.

Kremlj o ulasku Ukrajine u NATO: Alijansa je agresivni blok koji nasrće na bezbednost Rusije

NATO je agresivni blok koji nastavlja politiku uvlačenja Ukrajine u Alijansu, a Rusiju smatra protivnikom i nasrće na njenu bezbednost – postupci Alijanse pokazuju da je bila ispravna odluka o pokretanju specijalne vojne operacije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- NATO nastavlja da pokazuje svoju agresivnu prirodu o kojoj smo i ranije govorili, još pre početka specijalne vojne operacije. NATO očigledno nastavlja svoju politiku uvlačenja Ukrajine u Alijansu - ocenio je Peskov.

On je podsetio da je o toj potencijalnoj pretnji govorio i ruski predsednik Vladimir Putin mnogo pre početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

- I sve to još jednom pokazuje svima koji bar malo misle svojom glavom da je ispravna odluka predsednika da pokrene tu operaciju, polazeći od interesa Rusije i potrebe da se osigura njena bezbednost. Imamo posla sa agresivnim blokom koji na našu zemlju gleda kao na protivnika i koji nasrće na bezbednost naše zemlje - istakao je Peskov.

Govoreći o specijalnoj vojnoj operaciji, on je ponovio da se u Kremlju ne razgovara o novom talasu mobilizacije.

Nove sankcije protiv Rusije zadaće udarac globalnoj ekonomiji

Peskov se takođe osvrnuo na pisanja medija koji navode da zemlje G7 razmatraju uvođenje zabrane izvoza gotovo sve robe u Rusiju.

- U svakom slučaju, i aktuelne sankcije koje su uvedene protiv naše zemlje, i novi koraci o kojima, možda, sada razmišljaju u Briselu i Vašingtonu zadaće udarac i globalnoj ekonomiji. Stoga to samo može da dovede do rasta tendencija ka globalnoj ekonomskoj krizi - upozorio je portparol ruskog predsednika.

On je istakao da Rusija pažljivo prati situaciju i da je svesna da i SAD i zemlje EU aktivno razmišljaju o novim sankcijama.

Takođe je dodao da se nijedna zemlja na svetu nikada nije suočila sa tolikom količinom sankcija kao Rusija.

- Stoga se prilagođavamo, razvijamo, radimo na perspektivnim planovima razvoja, ali uzimamo u obzir i opasnosti koje se kriju iza takvih namera naših protivnika - zaključio je Peskov.

Ranije je agencija „Kjodo“, pozivajući se na izvore u japanskoj vladi, saopštila da zemlje G7 razmatraju uvođenje zabrane izvoza gotovo sve robe u Rusiju. Japanski ministar ekonomije Jasutoši Nišimura uzdržao se od komentara o „potpunoj zabrani” izvoza u Rusiju o kojoj se navodno razgovara uoči majskog samita G7 u Hirošimi.

Ukrajina priznala – ruska vojska napreduje u Artjomovsku

Ruske snage nastavljaju sa napadima na Artjomovsk i uspevaju da napreduju u tom pravcu, izjavila je zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar.

Kako je rekla, tamo se vode veoma teške bitke, a ukraijnske snage nastoje ne samo da se odbrane, već i da izvedu pojedine jurišne akcije.

Ona je situaciju u Artjomovsku ocenila kao „napetu“, ali i „pod kontrolom“.


NATO razmatra isporuku aviona Ukrajini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da saveznici iz Alijanse razgovaraju o isporuci različitih tipova aviona Ukrajini, te da će o tome biti govora na današnjem sastanku Kontakt grupe za Ukrajinu u američkoj bazi „Ramštajn“ u Nemačkoj.

- Što se tiče aviona, saveznici su ih isporučili. Poljska je obezbedila MiG-29. Trenutno se pregovara o isporuci drugih tipova aviona Ukrajini - rekao je Stoltenberg.

On je dodao da su sve države NATO saglasne sa tim da Ukrajina treba da postane članica Alijanse.

„Upozorili smo vas...“

Administracija SAD je upozoravala vlasti Kijeva da ukrajinska vojska neće imati dovoljno snage da zadrži Artjomovsk zbog čega je i savetovala da se grad prepusti ruskim snagama, piše list „Vašington post“.

List navodi da su te informacije navode u tajnim dokumentima iz Pentagona koji su nedavno obelodanjeni na društvenim mrežama.

Ruska vojska: Uzrok eksplozije u Belgorodu – slučajan pad projektila sa aviona Su-34, nema žrtava

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je do eksplozije u gradu Belgorodu došlo usled slučajnog pada projektila sa aviona Su-34 usled tehničke neispravnosti.

- Prouzrokovana je šteta na stambenim objektima. Nema poginulih - navodi se u saopštenju ruskog vojnog resora.


Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je da su, prema preliminarnim informacijama, u incidentu povređene tri osobe.
Po njegovim rečima, usled eksplozije projektila na zemlji se stvorio ogroman krater prečnika 20 metara. Popucali su i prozori na susednoj stambenoj zgradi, a oštećeno je i nekoliko parkiranih automobila i oboreni su dalekovodi.

U toku je istraga incidenta.

Sprečena rotacija Ukrajinaca kod Kupjanska

Pripadnici ruske vojne grupacije „Zapad“ sprečili su pokušaj ukrajinske vojske da izvedu rotaciju na kupjanskom delu fronta, prenose mediji.

Istovremeno, ruske snage su uz pomoć projektila „Krasnopolj“ uništile jedan ukrajinski tenk i lansirni sistem „grad“.

Sirene širom Ukrajine tokom noći

Sirene za vazdušnu opasnost tokom noći su se oglašavale u više ukrajinskih regiona i to u više navrata, dok je u jednom trenutku vazdušna opasnost bila proglašena i na celoj teritoriji Ukrajine, prenose mediji.

Prvo su se sirene oglasile u Kijevu i u Kijevskoj oblasti, a zatimi u Lavovskoj, Ternopoljskoj, Hmeljnickoj, Žitomirskoj, Vinjickoj i Sumskoj oblasti.

Rusija neće dozvoliti da Ukrajina uđe u NATO

Rusija neće dozvoliti da Ukrajina uđe u NATO, rekao je poslanik Državne dume iz regiona Krim general-major Leonid Ivlev. Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom putovanja u Kijev rekao da će se Ukrajina na kraju pridružiti alijansi.

- Za Rusiju je ulazak Ukrajine u NATO nastanak izvora stalne vojne opasnosti. Rusija to ne može i neće dozvoliti - rekao je Ivlev.

Prema njegovim rečima, Stoltenberg je svojom izjavom još jednom potvrdio učešće alijanse u vojnom sukobu na strani Ukrajine.

- NATO snabdeva Ukrajinu oružjem i vojnom opremom, obučava vojno osoblje, a Stoltenberg ovom izjavom spinuje eskalaciju rata - zaključio je poslanik.

Krajem septembra 2022. godine, Zelenski je objavio da se Ukrajina ubrzano prijavljuje za ulazak u NATO. Pomoćnik predsednika Sjedinjenih Država za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven je, reagujući na ovo, rekao da je takav postupak neblagovremen. Stoltenberg je, komentarišući izjavu Zelenskog, priznao nepromenjenu poziciju bloka o pravu svake zemlje da odredi svoj put i o politici „otvorenih vrata“, ali je naglasio da će alijansa usredsrediti napore na pomoć Kijevu da se odbrani.

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da je Kremlj čuo zahtev Zelenskog da Ukrajina uđe u NATO, kao i različite reakcije na njega. Prema njegovim rečima, Moskva pomno prati situaciju i seća se da je upravo orijentacija Kijeva ka alijansi postala jedan od razloga za početak ruske specijalne operacije u Ukrajini.

 

Vagnerov lovac ispričao je kako se u Artjomovsku oduzimaju neprijateljski dronovi

Ukrajinske trupe u Artjomovsku često moraju da menjaju putanju leta svojih taktičkih bespilotnih letelica tipa "mavik" zbog velike zasićenosti linije kontakta protiv bespilotnih topova, rekao je borac grupe Vagner u intervjuu za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, specijalne grupe su stalno na liniji dodira za presretanje ukrajinskih taktičkih bespilotnih letelica, u vojnom slengu se zovu „hvatači ptica“. Ove grupe koriste topove protiv bespilotnih letelica koje onemogućavaju neprijateljska sredstva za izviđanje.

 

"Centar" pogodio oko stotinu neprijateljskih ciljeva

Artiljerija ruske grupe „Centar“ pogodila je oko stotinu neprijateljskih ciljeva u zoni specijalne operacije, rekao je potpukovnik Aleksandar Savčuk, načelnik pres-centra grupe.

- U okviru kontrabaterijske borbe, artiljerija grupe Centar je uz pomoć izviđačkih sistema nanela vatrenu štetu na oko stotinu neprijateljskih ciljeva - rekao je oficir.

Na sektorima Torski i Červonodibrovski, prema njegovim rečima, neprijatelj iz sastava 81. aeromobilne brigade i 58. motorizovane pešadijske brigade i jurišna grupa 95. desantne jurišne brigade ukrajinskih trupa pokušali su da napadnu položaje ruskih jedinica. 

- Usled udara jurišnih aviona i vatrene štete artiljerije grupe Centar, neprijatelj je pretrpeo gubitke i vraćen je na svoje ranije zauzete položaje - precizirao je Savčuk.

 

Nemačka sakuplja humanitarnu pomoć za Krim

Nemačka delegacija će na Krim doneti humanitarnu pomoć za nove regione Ruske Federacije, izjavio je Jurij Gempel, šef komiteta krimskog parlamenta za javnu diplomatiju i međunacionalne odnose.

- Autohtono stanovništvo Nemačke počelo je da prikuplja humanitarnu pomoć u svojoj domovini za stanovništvo novih regiona naše zemlje. Žele da dođu na Krim kako bi lično isporučili humanitarnu pomoć stanovnicima susedne Hersonske oblasti - rekao je Gempel.

Prema njegovim rečima, poseta nemačke delegacije se očekuje u maju. Sada se razrađuje ruta i program njihovog dolaska.

 

SAD nudile Ukrajincima evakuaciju iz Artjomovska

SAD su upozorile Ukrajinu na potencijalno opkoljavanje njenih trupa u Artjomovsku i ponudile da napuste grad, piše Vašington post, pozivajući se na tajna dokumenta američke obaveštajne službe koja su procurila na internetu. Artjomovsk se nalazi severno od Gorlovke u DNR. Ovo je važno transportno čvorište za snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu. Više od šest meseci vode se žestoke borbe van grada.

Procene SAD bile su mračne još u januaru, prema ranije neprijavljenim poverljivim američkim obaveštajnim dokumentima... Vašington je upozorio na potencijalno opkoljavanje ukrajinskih trupa u Artjomovsku i predložio da Kijev smanji gubitke i napusti grad. U izveštaju, označenom kao „strogo poverljivo“, upozorava se da su „trajni“ uspesi Rusije „ugrozili sposobnost Ukrajine da zadrži grad“ i da bi Oružane snage Ukrajine mogle biti „u opasnosti od opkoljavanja ako se ne povuku u narednih mesec dana“.

 

BONUS VIDEO: BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE - Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili