RUSI, POSTOJE DVA NAČINA NA KOJE MOŽETE DA NAPUSTITE KRIM: Ukrajina samouvereno zapretila Moskvi

Novosti onlajn

07. 04. 2023. u 21:10

TAMILA Taševa, izaslanica ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na Krimu, rekla je da se Ukrajina nije predomislila oko vraćanja tog poluostrva pod svoje.

РУСИ, ПОСТОЈЕ ДВА НАЧИНА НА КОЈЕ МОЖЕТЕ ДА НАПУСТИТЕ КРИМ:  Украјина самоуверено запретила Москви

Scena iz Simferopolja na Krimu / Foto AP

- Ukrajina će odlučiti kako će vratiti Krim - ili političkim ili vojnim putem - rekla je Taševa.

"Moskva će moći da bira"

- Kako bi smanjila potencijalne vojne gubitke i broj civilnih žrtava, Kijev Moskvi će dati priliku da odabere kako će napustiti Krim. Ako ne ode dobrovoljno, ukrajinske će snage svoju teritoriju nastaviti da oslobađaju pomoću vojnih sredstava - dodala je izaslanica Zelenskog na Krimu, prenosi Politiko.

Njena izjava dolazi nakon što je zamenik predstavnika Kancelarije ukrajinskog predsednika Andrij Sibiha rekao da bi Ukrajina mogla da bude spremna da s Moskvom raspravlja o budućnosti Krima ako na frontu uspe da ostvari svoje ciljeve.

-Spremni smo da otvorimo diplomatske kanale kako bismo razgovarali o tom pitanju - rekao je Sibiha.

- To ne znači da isključujemo mogućnost da ćemo Krim osloboditi vojnim putem - dodao je on.

Kako je Ukrajina 30. septembra 2022. godine usvojila rezoluciju u kojoj stoji da s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom zbog pokušaja aneksije Hersona, Zaporožja, Donjecka i Luganska neće biti pregovora, Sibihina izjava sugeriše da je Kijev možda ipak spreman da razgovara s Putinom.

Zelenski je u planu za mir koji prezentovao na prošlogodišnjem samitu grupe G20 u Indoneziji naveo da Ukrajina želi da oslobodi svu svoju teritoriju, pa tako i Krim, koji je Rusija 2014. ilegalno okupirala.

Kijev je pre početka invazije krimsko pitanje želeo da reši političkim i diplomatskim putevima. Rat u Ukrajini doveo je do promene tog stava.

"Krim je ukrajinska teritorija"

- Nakon strahota u Buči, Marijupolju i Izjumu, Rusija se odrekla pregovora. Uz to, Kremlj je više puta rekao da nema nameru da razgovara o budućnosti Krimskog poluostrva -rekla je Taševa i dodala da su ukrajinski zvaničnici više puta rekli da ne može biti rasprave o njihovim stavovima o Krimu jer se radi o ukrajinskoj teritoriji.

Sekretar Nacionalnog veća bezbednosti i odbrane Ukrajine Oleksij Danilov napisao je na društvenoj mreži Fejsbuk da ukrajinski zvaničnici rade na oblikovanju strategije za obračunavanje sa svim žiteljima Krima koji su sarađivali s Rusima.

Danilov je predložio da se dislociraju svi Rusi koji su se nakon 2014. doselili na Krim i da se Ukrajincima vrati imovina koja im je ukradena.

- Samo predsednik Volodimir Zelenski može reći kako će se vratiti Krim. Međutim, već sada razmišljamo o tome kako da ga na najbolji način reintegrišemo - rekao je Danilov za Politiko.

BONUS VIDEO: "MIGOVI" ODLETELI ZA UKRAJINU - Slovaci poslali Ukrajincima četiri od planiranih 16 lovaca MiG-29

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (3)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!