OSTIN OBEĆAVA ŠVEDSKOJ: Amerika će "ohrabriti" Tursku i Mađarsku da ratifikuju ulazak Stokholma u NATO

Tanjug

19. 04. 2023. u 18:19

SAD se raduju članstvu Švedske u NATO i uoči predstojećeg, julskog samita severnoatlantske alijanse, ohrabriće Tursku i Mađarsku da ratifikuju pristupanje Stokholma u taj vojni savez, izjavio je danas tokom posete Švedskoj američki ministar odbrane Lojd Ostin.

ОСТИН ОБЕЋАВА ШВЕДСКОЈ: Америка ће охрабрити Турску и Мађарску да ратификују улазак Стокхолма у НАТО

Foto: Tanjug/AP Photo/Roman Koksarov

Švedska je u maju prošle godine, zajedno sa Finskom, podnela zahtev za ulazak u NATO, a kandidatura Finske je obrađena u rekordnom roku i pre mesec dana ta zemlja je postala tridesetprva članica alijanse, podseća Rojters. Međutm, Turska i Mađarska još uvek nisu ratifikovale pristupanje Švedske NATO savezu.

- Radujemo se što ćemo uskoro dočekati Švedsku kao 32 članicu NATO. Biću jasan, radujemo se da će se to dogoditi pre samita u julu. Podstičem naše saveznike, Tursku i Mađarsku, da ratifikuju pristupanje Švedske što je pre moguće - rekao je Ostin na konferenciji za novinare.

Poseta američkog ministra odbrane poklapa se sa najvećom vojnom vežbom u Švedskoj u poslednjih 25 godina, nazvanom ''Aurora 23''. Na vežbi koja će se odvijati na kopnu, moru i u vazduhu, učestvovaće oko 700 američkih marinaca kao i trupe iz Velike Britanije, Finske, Poljske, Norveške, Estonije, Letonije, Litvanije, Ukrajine, Danske, Austrije, Nemačke i Francuske. Na vežbi se očekuje učešće oko 26.000 vojnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!