ALARM U ITALIJI ZBOG NEDOSTATKA RADNE SNAGE: Nedostaje samo u turizmu 560.000 radnika

U Italiju posle pandemije kovida 19 stiže istinski ogroman broj turista, a od juna do avgusta već je izračunato da nedostaje oko 560.000 radnika u oblasti turizma, trgovine i usluga razne vrste vezane za turizam. Problem je i u nedostatku specijalizovanih radnika u izvesnim oblastima.

АЛАРМ У ИТАЛИЈИ ЗБОГ НЕДОСТАТКА РАДНЕ СНАГЕ: Недостаје само у туризму 560.000 радника

Foto: N. Fifić

Nacionalna asocijacija privrednih aktivnosti alarmira jer je reč o ogromnom nedostatku, a problem se posebno uočava kada se shvata da je teško pronaći njih oko 230.000 obučenih za specifične poslove. Samo u oblasti hotelskih smeštaja i usluga u restoranima, a u odnosu na prethodnu godinu, nedostaje 280.000 novih radnika.

U poslednjih 12 godina iz Italije je otišlo oko 600.000 radnika, kako Italijana, tako i stranaca starosti između 18 i 30 godina. Direktor Asocijacije Marijano Bela objašnjava da je u vreme pandemije kovida mnogo kvalifikovanog osoblja napustilo turistički sektor i sada, uprkos snažnom razvoju turizma, više se ne vraća na stari posao.

Alarm nije slučajan, jer je jasno da će 40 odsto mesta ostati nepokriveno radnom snagom - barovi, hoteli, restorani - a predviđanja su, shodno sadašnjim rezervacijama, da će se na leto ove godine vratiti toliko turista koliko ih je bilo 2019. godine, rekordne pre pandemije, a nije se na vreme poradilo na tome da se na vreme ponudi specijalizovanje osoblja za rad u turizmu.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!