"AKO NISI SA NAMA, ONDA SI PROTIV NAS" Amerikanci udarili "rampu" Orbanovim ljudima

Novosti onlajn

14. 04. 2023. u 07:40

GRUPA BIPIPARTIC u Kongresu priprema nacrt američkih sankcija koje bi bile usmerene na vodeće mađarske političke ličnosti povezane sa Orbanovom vladom.

АКО НИСИ СА НАМА, ОНДА СИ ПРОТИВ НАС Американци ударили рампу Орбановим људима

Foto: Profimedia

Sankcije bi uglavnom uključivale bivše zvaničnike i pristalice vlade, uglavnom povezane sa strankom Fides premijera Viktora Orbana. Zakon je u izradi od prošle godine i očekuje se da će sledećeg meseca biti predstavljen Kongresu, gde će verovatno dobiti široku podršku, kažu zvaničnici upoznati sa procesom izrade nacrta zakona. Nacrt zakona o sankcijama priprema se usred stalnog pogoršanja odnosa između Vašingtona i Budimpešte, piše Gardijan.

Mađarska je najavila da napušta Međunarodnu investicionu banku Orban je bio blizak politički saveznik Donalda Trampa, a Fides održava čvrste veze sa tvrdolinijskim američkim konzervativcima. Ove nedelje su procureli dokumenti Pentagona, zasnovani na obaveštajnim podacima, u kojima je Orban opisao SAD kao jednog od tri najveća neprijatelja.

Mađarska je juče saopštila da planira da napusti Međunarodnu investicionu banku (IIB) koju kontroliše Rusija, samo dan nakon što su Sjedinjene Države uvele sankcije toj instituciji sa sedištem u Budimpešti, koja je u Evropi opisana kao moskovski „trojanski konj“. Amerikanci su uveli sankcije i trojici visokih zvaničnika IIB, Rusima Nikolaju Kosovu i Georgiju Potapovu i Mađaru Imreu Lasločku. Objavljujući odluku da povuče svoje predstavnike iz banke, Mađarska je izrazila frustraciju pritiskom iz SAD.

"Mađarsku treba tretirati kao državu, a ne kao koloniju“

- Prihvatamo i razumemo da zastupamo različite stavove, ali ne razumemo zašto postoji potreba da se vrši pritisak na druge zemlje da promene (poziciju). Mađarska je država, pa je treba tretirati kao takvu, a ne kao koloniju - rekao je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na konferenciji za novinare.

Ovo nije prvi put da Amerikanci uvode sankcije pojedincima bliskim Orbanu. Vašington je 2014. godine zabranio brojnim mađarskim zvaničnicima ulazak u zemlju, uključujući šefa nacionalne poreske službe, zbog sumnje u korupciju.

BONUS VIDEO: OTVOREN SAJAM POLjOPRIVREDE U NOVOM SADU - Vučić i Orban na svečanoj ceremoniji

(Index)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024