AMERIČKI NOVINAR HERŠ IZNEO NOVE TVRDNJE: "SAD su htele da ucene Rusiju dizanjem Severnog toka u vazduh"

Novosti onlajn/M.S.

10. 04. 2023. u 17:01

SAD su planirale da ucene Rusiju dizanjem Severnog toka u vazduh kako bi sprečile specijalnu operaciju u Ukrajini, tvrci dobitnik Pulicerove nagrade Simur Herš u intervjuu za časopis "Tičiz Ajnblik" (Tichys Einblick), prenose RIA novosti.

АМЕРИЧКИ НОВИНАР ХЕРШ ИЗНЕО НОВЕ ТВРДЊЕ: САД су хтеле да уцене Русију дизањем Северног тока у ваздух

Foto: Printscreen/Jutjub

- Zahtev je postavljen malo pre 2021. godine, verovatno oko Božića. Ideja je bila da se pronađe nešto neobično što bi predsednik mogao da iskoristi kao mamac ili pretnju da ubedi (Rusija da ne preduzima vojnu akciju u Ukrajini - Primed. ur.). )… Ideja je bila da se kaže Putinu: „Mi ćemo dići u vazduh gasovode ako pređete granicu sa Ukrajinom - rekao je novinar.

Herš smatra da je Vašington želeo da ubedi Moskvu da zadrži status kvo u Ukrajini.

Međutim, američka vlada ne ume da ubedi i deluje po principu „ili ste sa nama ili protiv nas“, zaključio je on.

Eksplozije su se dogodile 26. septembra 2022. na dva ruska izvozna gasovoda u Evropu odjednom - Severni tok i Severni tok 2 . Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile ciljanu sabotažu. Operater gasovoda, Nord Stream AG, izvestio je da je ovaj slučaj bio bez presedana i da je nemoguće proceniti vreme popravke. Generalno tužilaštvo Rusije otvorilo je postupak za akt međunarodnog terorizma.

Foto AP

Heršove tvrdnje 

Američki novinar Simur Herš objavio je 8. februara svoju istragu o eksplozijama Severnog toka, u kojoj je, pozivajući se na izvor, naveo da su bombe ispod ruskih gasovoda juna 2022. godine pod plaštom "Baltops" vežbi navodno postavili ronioci američke mornarice uz podršku norveških specijalista. Prema Heršovim rečima, predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden je doneo odluku da se nastavi sa operacijom. Pentagon je za RIA Novosti saopštio da SAD nemaju nikakve veze sa incidentom.

"Njujork tajms" je 7. marta izvestio obaveštajne podatke da iza bombardovanja stoji proukrajinska grupa, ali vlasti u Kijevu možda nisu imale ništa s tim. Istog dana nemački list "Die Zeit" pisao je da tragovi napada na gasovode vode u Ukrajinu.

Vladimir Putin je verziju o umešanosti ukrajinskih „aktivista“ u eksploziju u Severnom toku nazvao potpunom besmislicom. On je napomenuo da bi stručnjaci mogli da izvrše eksploziju ove vrste samo uz podršku države koja ima određene tehnologije.

BONUS VIDEO:

SNIMAK EKSPLOZIJE: Trenutak kad kafić u Sankt Petersburgu odleće u vazduh


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

AMERIKA DAJE RAFU ZA MANJI UDAR NA IRAN? Netanijahu navodno promenio plan kontraudara na Teheran posle razgovora sa Bajdenom