AMERIČKI NOVINAR TVRDI: Šolc imao tajne razgovore sa Bajdenom o diverziji na "Severnom toku" tokom posete Sjedinjenim Državama

Novosti Onlajn

22. 03. 2023. u 12:39

AMERIČKI novinar Simur Herš tvrdi, pozivajući se na izvor, da je tokom posete nemačkog kancelara Olafa Šolca Sjedinjenim Američkim Državama početkom marta, tokom zatvorenog sastanka bilo razgovora o diverziji na gasovodima „Severnog toka“.

АМЕРИЧКИ НОВИНАР ТВРДИ: Шолц имао тајне разговоре са Бајденом о диверзији на Северном току током посете Сједињеним Државама

Foto: Profimedia

Herš, koji je dobitnik Pulicerove nagrade, navodi da je putovanje Šolca u Vašington obuhvatao samo dva događaja otvorena za javnost, a da lideri dveju zemalja nisu održavali konferencije za medije na kojima bi novinari mogli da postavljaju pitanja.

Ipak, kako dodaje Herš, kasnije je postalo poznato da je predsednik SAD Džozef Bajden imao 80-minutni sastanak sa Šolcom, na kojem većinu vremena nisu bili čak ni njihovi pomoćnici. Posle sastanka nisu objavljena nikakva zvanična saopštenja.

- Nije bilo saopštenja ili pisanih dogovora, objavljenih u nekoj od dveju država, ali mi je čovek s pristupom diplomatskim podacima saopštio da je tamo bilo reči o razotkrivanju pitanja gasovoda -  napisao je Herš u tekstu objavljenom na njegovom blogu na platformi Substack.

Herš tvrdi da su CIA i nemačku obaveštajnu službu zamolili da pripreme alternativnu priču o eksplozijama na gasovodima, koja bi se plasirala u medijima.

Prema njegovim rečima, čak i ako Šolc ranije nije znao ništa o diverziji na gasovodima, on je od jeseni podržavao napore SAD da se prikriju dokazi.

Simur Herš je 8. februara objavio istraživanje o eksplozijama na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, u kojem je, pozivajući se na izvor, saopštio da su eksplozivne naprave ispod ruskih cevovoda u junu 2022. godine postavili američki ronioci, tokom vojnih vežbi „Baltops“, a da su ih tri meseca kasnije aktivirali norveški stručnjaci.

Prema navodima Herša, odluku o sprovođenju te operacije doneo je predsednik SAD Džozef Bajden nakon devet meseci razgovora s predstavnicima administracije koji se bave pitanjima bezbednosti.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: Poslanici francuske skupštine himnom sprečavaju premijerku da govori

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)