NOVI DETALJI CURENJA AMERIČKIH TAJNIH DOKUMENATA: Nisu samo o Ukrajini i Rusiji, panika u obaveštajnim redovima (FOTO)

Novosti online

08. 04. 2023. u 09:38

RUSIJA je verovatno odgovorna za curenje poverljivih američkih vojnih dokumenata objavljenih na društvenim mrežama, koji pružaju delimičan pregled rata u Ukrajini star mesec dana, izjavila su tri američka zvaničnika, dok Ministarstvo pravde SAD istražuje slučaj.

НОВИ ДЕТАЉИ ЦУРЕЊА АМЕРИЧКИХ ТАЈНИХ ДОКУМЕНАТА: Нису само о Украјини и Русији, паника у обавештајним редовима (ФОТО)

Foto: Profimedia/Ilustracija/Tviter/@Feher_Junior

Čini se da su dokumenti izmenjeni kako bi se smanjio broj ruskih žrtava, rekli su američki zvaničnici, dodajući da su njihove procene nezvanične i odvojene od istrage.

Zvaničnici su pristali da razgovaraju sa Rojtersom pod uslovom anonimnosti zbog osetljivosti ovog pitanja i odbili su da razgovaraju o detaljima u vezi sa dokumentima.

Prvi set dokumenata sa oznakom "poverljivo" ili "strogo poverljivo" kružio je na platformama kao što su Tviter i Telegram, i datiran je na 1. mart. Drugi set dokumenata pojavio se na društvenim mrežama kasnije u petak, a čini se da otkrivaju poverljive američke informacije o Ukrajini, Bliskom istoku i Kini, objavio je Njujork tajms.

Rojters nije mogao da potvrdi autentičnost dokumenata. Američko ministarstvo pravde saopštilo je kasno sinoć da komunicira sa Ministarstvom odbrane i da je otvorilo istragu o curenju informacija, ali je odbilo da dalje komentariše slučaj.

Curenje tako osetljivih dokumenata je krajnje neobično.

- Svesni smo izveštaja o objavama na društvenim mrežama i Ministarstvo odbrane ispituje stvar - rekla je portparolka Pentagona Sabrina Sing.

Portparol Centralne obaveštajne agencije (CIA) rekao je da je agencija takođe upoznata sa objavama na društvenim mrežama i da istražuje navode.

Prema dokumentu objavljenom na društvenim mrežama, između 16.000 i 17.500 ruskih vojnika je ubijeno od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. Sjedinjene Države veruju da je stvarni broj mnogo veći, sa oko 200.000 ubijenih ili ranjenih Rusa. rekli su zvaničnici.

Izgleda da dokumenti koji su procureli ne pružaju nikakav uvid u vojne planove Kijeva.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak rekao je u petak da dokumenti sadrže "veoma veliku količinu lažnih informacija" i da slučaj liči na rusku operaciju dezinformisanja čiji je cilj izazivanje sumnje u planiranu ukrajinsku kontraofanzivu.

- To su samo standardni elementi operativnih igara ruskih obavještajnih službi. I ništa više - naveo je Podoljak u pisanoj izjavi.

BONUS VIDEO: "MIGOVI" ODLETELI ZA UKRAJINU - Slovaci poslali Ukrajincima četiri od planiranih 16 lovaca MiG-29

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...