PRIPREMA ZA RAT U SVEMIRU: Da li se Rusija sprema da obori satelite raketom 79M6?

P. Z. S. /bulgarianmilitary.com

07. 04. 2023. u 19:11

DA li je Rusija saučesnik u obaranju satelita u niskoj orbiti? Ovo pitanje ponovo dolazi u prvi plan nakon što, prema publikaciji u publikaciji Voennaya Miysl [Vojna misao /Military Thought/ ili MT], Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije [VKS] aktivno razvijaju takav projekat.

ПРИПРЕМА ЗА РАТ У СВЕМИРУ: Да ли се Русија спрема да обори сателите ракетом 79М6?

Foto: Printskrin Youtube/ Military TV


BulgarianMilitary.com podseća da ovu rusku publikaciju finansira i izdaje Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Zašto opet? Pošto ovaj projekat nikada nije prekinut, bio je samo zabavan. Poslednji put 2018. na nebu je primećen MiG-31D sa crnom nepoznatom raketom ispod trupa aviona. Tada se u ruskim medijima tvrdilo da je reč o protivsatelitskoj raketi 79M6 Kontakt. Sada je u ruskom državnom izdanju Ministarstva odbrane potvrđen model rakete.

MT tvrdi da je sistem mobilan, da je već razvijen i da uključuje nekoliko vojnih jedinica. Jedan deo sistema je MiG-31D sa raketom 79M6 Kontakt, drugi deo sistema je borbeni laserski sistem A60 Sokol-Ešelon postavljen na transportni avion IL-76, a poslednji deo sistema je borbeni laserski sistem Peresvet.

79M6 Kontakt nije nova raketa. Projektovan je već sredinom 1984. godine. Iz tog vremena datira ideja ruske vojske o suprotstavljanju neprijateljskim satelitima u niskoj orbiti iznad ruske teritorije. Prema ruskim otvorenim izvorima, sistem za ovu protivmeru zasniva se na kombinaciji postojećih naučnih i tehničkih znanja i novorazvijenih tehnologija. Međutim, ne postoje konkretni podaci o ovoj temi niti dublje analize.

Otprilike u isto vreme [sredinom 1980-ih] razvijen je i drugi deo sistema – borbeni laserski sistem A60 „Sokol-Ešelon“. To je neka vrsta leteće laboratorije. Moskva je jednom odlučila da ova leteća laboratorija bude nosilac laserskog oružja megavatne klase. Pre skoro sedam godina javnost je dobila potvrdu da se A60 takođe razvija. To je zvanično objavio gospodin Jurij Borisov. Reč je o 2016. godini kada je gospodin Borisov bio zamenik ministra odbrane.

Foto: Printskrin JuTjub

Izbor MiG-31D nije slučajan. Ovaj borbeni avion može dostići izuzetne brzine blizu ivice Zemljine atmosfere. Govorimo o brzini od 3 maha upravo na takvoj visini. MiG-31D je takođe borbeni avion iz sovjetskog doba. Razvijen i ušao u službu 1980-ih.

Osim što može da leti na velikim visinama pri velikim brzinama, MiG-31D može da nosi i velike terete oružja. Gotovo je zaboravljen na pozadini novih lovaca, od kojih neki čak mogu da nose bombe poput borbenog bombardera Su-34. Ali nakon što je Rusija predstavila, razvila i počela da primenjuje hipersoničnu raketu Kinžal [Kinžal], MiG-31 je postao savršeni nosilac ove rakete i vratio se na svetlost dana u ruskj vojnoje taktici.

Moguće je da je trenutno slaba karika u ovom protivsatelitskom sistemu raketa 79M6 Kontakt. Jednostavno zato što niko ne zna njene sposobnosti pošto nikada nije bila testirana. Raspad Sovjetskog Saveza vratio ju je u skladište kao nerealizovan projekat.

Međutim, sukobi u protekloj deceniji su pokazali da su informacije i njihova razmena možda najvažnija komponenta vojne taktike. Vidite u Ukrajini – Pentagon dostavlja ciljeve sistema HIMARS na osnovu satelitske geolokacije ruskih pozicija. Od ukrajinskih trupa se traži samo da lansiraju raketu. Ili izviđački avioni i dronovi koji dele satelitsku tehnologiju za utvrđivanje kretanja ruskih trupa u Ukrajini.


SAD SU TAKOĐE TESTIRALE TAKVU RAKETU

U stvari, Rusija nije prva zemlja koja misli da će sateliti igrati ključnu ulogu u sukobima budućnosti. U tom pravcu su radile i SAD. Na primer, Vašington ima ASM-135 ASAT – antisatelitski sistem, koji je testiran 1985. U ulozi MiG-31D, Amerikanci su koristili svoje modifikovane avione F-15 Eagle.

Foto: Tviter

Vašington je sproveo ukupno pet testiranja ASM-135 ASAT. Jedan od tih pet je bio uspešan, pošto je raketa oborila NASA satelit koji je morao da se povuče.

Sve više se govori ne samo o trećem svetskom ratu već i o kosmičkom ratu. Tri najveće – SAD, Rusija i Kina vode neumoljivu trku u tom pogledu. Dakle, ponovno pokretanje ruskog programa moglo bi se pokazati korisnim za Moskvu ako jednodnevno čovečanstvo bude svedok globalnog svemirskog rata.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)