OPASNI RUSKI PRESRETAČ POSTAO JOŠ MOĆNIJI: MiG-31BM naoružan raketama R-74M, pogađaju mete u zadnjoj hemisferi

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

03. 04. 2023. u 18:50

PREMA izvoru bliskom ruskom vojnom resoru, svi ruski borbeni presretači MiG-31BM bili su naoružani najnovijim raketama vazduh-vazduh kratkog dometa R-74M, takođe poznatim kao RVV-MD (naziv izveštaja NATO-a AA-11 Archer).

ОПАСНИ РУСКИ ПРЕСРЕТАЧ ПОСТАО ЈОШ МОЋНИЈИ: МиГ-31БМ наоружан ракетама Р-74М, погађају мете у задњој хемисфери

Foto: printskrin Jutjub/ Military TV

Napominje se da je sa raketom R-74M presretač dobio proširene mogućnosti u pogledu dometa ugla lansiranja i sada je sposoban da pogađa vazdušne ciljeve čak i u zadnjoj hemisferi po principu „ispali i zaboravi“. Raketa kompenzuje lošu manevarsku sposobnost MiG-31BM dozvoljavajući mu da gađa ciljeve pod ekstremnijim uglovima.

Prema rečima programera, Biroa za specijalno projektovanje i tehnologiju NPO Kurganpribor, nova modifikacija rakete R-74M ima motor na čvrsto gorivo sa vektorom potiska koji se može okretati, što joj obezbeđuje neverovatnu manevarsku sposobnost i maksimalni domet pogađanja cilja do 40 km.


ŠTA ZNAMO O R-74M?

Glava za navođenje je sposobna da detektuje ciljeve u sektoru od 120°, a GOS koordinator može da odstupi 75° od neutralnog položaja. U letu, projektil može dramatično promeniti pravac, pa čak i cilj, zbog upotrebe naprednijeg tragača.

Odnosno, sada su svi visinski presretači MiG-31BM dobili priliku za blisku borbu sa takvim ciljevima kao što su lovci, bespilotne letelice, krstareće i balističke rakete. Takođe, mogućnost pogađanja ovih ciljeva je bez promene ugla napada.

Prema tehničkim karakteristikama, raketa R-74M može da pogađa ciljeve na visini od 20 metara do 20 kilometara i ima povećanu zaštitu od raznih vrsta elektronskih zamki, što je danas važno.

Foto: Printscreen

Nekoliko vojnih stručnjaka već uverava da je ova vrsta naoružanja značajno povećala mogućnosti presretača MiG-31BM. Tradicionalno, još uvek nema detaljnijih karakteristika i informacija o ovom proizvodu u javnom prostoru.


KORIŠĆEN PRVI PUT

Raketa je prvi put predstavljena na forumu Armija 2018, ali je tada njena pojava prošla nezapaženo. Kasnije su se u ruskim medijima pojavile informacije da je početnu seriju ovih projektila naručilo Ministarstvo odbrane.

Foto telegram via bulgarianmilitary.com

Poznato je da su R-74M prvi put upotrebili piloti pomorske avijacije tokom vežbi održanih na Kamčatki 2020. godine. Uz pomoć ove rakete MiG-31BM presretnuta je krstareća raketa lansirana iz obalskog protivbrodskog kompleksa.

Vredi napomenuti da je MiG-31BM prvenstveno dizajniran za borbu na velikim daljinama. Ali danas u vazduhu mogu da sretnu takve protivnike kao što su dronovi i brze rakete. A za ovo im je jednostavno potreban univerzalni set oružja.

Ranije je napomenuto da bi u budućnosti helikopteri Ka-52M i M-28NM takođe trebalo da dobiju iste rakete za borbu protiv visoko manevarskih vazdušnih ciljeva, uključujući lovce. Za sada, međutim, nema informacija o upotrebi R-74M u borbenim dejstvima od strane ruskih jurišnih helikoptera.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu