RUSIJA UBRZANO ŠIRI SVOJU NUKLEARNU PODMORNIČKU FLOTU: Prvi divizion naoružan Posejdonima ide na Pacifik ka Američkoj obali

P. Z. S. / newsweek.com

03. 04. 2023. u 19:00

NOVI „divizion“ podmornica koje nose nuklearna „supertorpeda“ biće stvoren već 2024. godine, javljaju ruski državni mediji.

РУСИЈА УБРЗАНО ШИРИ СВОЈУ НУКЛЕАРНУ ПОДМОРНИЧКУ ФЛОТУ: Први дивизион наоружан Посејдонима иде на Пацифик ка Америчкој обали

Podmornica "Belgorod"


Podmornice specijalne namene, koje nose „super-torpedo“ Posejdon, pridružiće se ruskoj Pacifičkoj floti na dalekom istoku poluostrva Kamčatka od kraja sledeće godine do početka 2025. godine, javila je u ponedeljak državna novinska agencija TASS.

Rusija je najavila brzo širenje svoje podmorničke flote poslednjih meseci, sa povećanjem moskovske nuklearne podmorničke flote koja je izazvala uzbunu u državama članicama NATO-a.

Sredinom januara, Rusija je saopštila da je proizvela svoju prvu seriju "super torpeda" sa nuklearnom bojevom glavom Posejdon, namenjenih za upotrebu na nuklearnoj podmornici Belgorod. Ruski predsednik Vladimir Putin predstavio je „supertorpeda“ Posejdon još 2018. godine.

U to vreme, lider Kremlja je rekao da će torpeda, koja se ponekad nazivaju „Status-6“ ili „Kanjon“, imati oblik strateškog nuklearnog oružja sa sopstvenim izvorom energije.

Putin je dodao: „Danas u svetu ne postoji oružje koje može da im se suprotstavi.

Smatra se da bi Posejdon mogao biti dugačak oko 20 metara, sa dometom od najmanje 10.000 kilometara ili oko 6.200 milja, rekao je jedan stručnjak za Euronews Next.

Ruski državni mediji su 27. marta izvestili da će infrastruktura potrebna za smeštaj specijalnih podmornica naoružanih Posejdonom na Kamčatki, poluostrvu dugom 777 milja na ruskom Dalekom istoku, biti završena do početka 2024. godine. Ruski državni mediji prenose spekulisali su o upotrebi torpeda Posejdon za napad na nacije NATO-a koje podržavaju Kijev u ratu Rusije u Ukrajini.

U novembru 2022. CNN je izvestio da su SAD posmatrale rusku mornaricu kako se priprema za potencijalno testiranje novih torpeda na nuklearni pogon u Arktičkom moru. Među umešanim mornaričkim brodovima bio je i "Belgorod", navodi se u saopštenju, iako nije saopšteno da je izvršeno testiranje.

Ruske podmornice su „kritični izazov sa kojim se suočavaju Sjedinjene Države“, rekao je ranije za Newsweel šef Institut ruskih instituta za pomorske studije Majkl Petersen.

On je dodao da je raspoređivanje ruskih podmornica oslikavalo operacije sovjetskih podmornica tokom Hladnog rata i da su postojale „indikacije“ da su ruske podmornice na nuklearni pogon bile razmeštene kod obale SAD i u Sredozemnom moru.

Ruske podmorničke snage su doživele značajnu modernizaciju i obuhvataju oko 58 podmornica, prema neprofitnoj organizaciji Inicijativa za nuklearnu pretnju.

To je jedna od najvećih podmorničkih flota na svetu, iako se navodi da SAD imaju ukupno 64 podmornice u svojoj floti, od kojih su sve na nuklearni pogon.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!