DONALD DRMA CELU AMERIKU: Svih 36.000 oficira njujorške policije u uniformi na nogama

D. Vujičić

02. 04. 2023. u 07:00

OD petka, 31. marta, svih 36.000 oficira njujorške policije u uniformi je na nogama - čeka se hapšenje (predaja) bivšeg predsednika Donalda Trampa. Nešto ranije postavljene su metalne barijere ispred zgrade suda, gde je velika porota slušala svedočenje o slučaju.

ДОНАЛД ДРМА ЦЕЛУ АМЕРИКУ: Свих 36.000 официра њујоршке полиције у униформи на ногама

Foto: AP

Kako javlja AP, u optužnici koju je velika porota u Njujorku podigla protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, među više optužbi za falsifikovanje poslovnih knjiga, pominje se najmanje jedna za krivično delo. Optužnica je ostala zapečaćena i konkretne tačke nisu još poznate, ali su ove detalje AP-u potvrdile osobe koje su pod uslovom anonimnosti govorile o informacijama koje još nisu javne.

Tramp će biti zvanično uhapšen i optužen u utorak, čime će se postaviti scena za istorijski, šokantni trenutak, kada je jedan bivši predsednik primoran da stane pred sudiju kako bi saslušao krivične prijave protiv sebe, napominje američka agencija.

Iako je njujorški tužilac Alvin Breg tražio da se Tramp preda sudu najkasnije u petak, taj rok je produžen zbog zahteva američkih tajnih službi, u vezi sa posebnim uslovima predaje važnih ličnosti kao što je bivši šef države. Ulice ispred zgrade suda u kojima će se održati suđenje bile su mirne u petak u poređenju sa početkom nedelje. Nije bilo velikih demonstracija za ili protiv Trampa, iako su turisti zastajali da naprave selfije, a tamo je ostala gomila novinara i policajaca. Pošto dosad nijedan bivši predsednik SAD nije bio optužen za krivično delo, ne postoje propisi za njegov tretman prilikom privođenja.

DEMOKRATE ODUŠEVLjENE

DEMOKRATE su u međuvremenu pozdravile vest, a lider većine u Senatu Čak Šumer rekao je da Tramp "podleže istim zakonima kao i svaki Amerikanac".

"Čuvena" Nensi Pelosi je tvitovala: "Niko nije iznad zakona i svako ima pravo na suđenje da dokaže nevinost." 

Kad se Tramp bude predao, biće tretiran uglavnom kao i svi drugi koji se suočavaju sa optužbama - fotografisanje i uzimanje otisaka prstiju, popunjavanje dokumentacije o hapšenju i provera da li ima nerešene krivične prijave ili naloge, kaže osoba upoznata sa osetljivim bezbednosnim operacijama.

USLEDIĆE PRAVNA KATASTROFA

SLUČAJ okružnog tužioca Menhetna protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa je "pravna katastrofa" koja ima dalekosežne pravne posledice, kaže njegova bivša advokatica Džena Elis. - Jedini razlog zbog kojeg tužilac Alvin Brag podiže optužbe je taj što se Tramp kandiduje za predsedničku nominaciju za GOP 2024 - rekla je ona, napominjući da će takvi napori verovatno imati suprotne rezultate. Ona je ukazala na Trampovog najvećeg potencijalnog rivala za republikansku nominaciju 2024, guvernera Floride Rona Desantisa, koji je okarakterisao optužnicu kao "neameričku". Takođe je izjavio da neće pomagati ni u kakvom izručenju Trampa, stanovnika Floride.

Ne očekuje se, međutim, da će mu na ruke biti stavljene lisice, ističe AP i dodaje da će Tramp sve vreme biti pod zaštitom tajne službe i gotovo sigurno će biti pušten na slobodu istog dana. I za optužene koji se sami predaju predviđene procedure podrazumevaju najmanje nekoliko sati pritvora. Po završetku svih procedura, bivši predsednik SAD bi trebalo da se u utorak po podne pojavi pred sudijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

ODRŽIVI TURIZAM: Put ka harmoniji između čoveka i prirode