MOSKVA IZNELA KIJEVU ZAHTEVE ZA PRIMIRJE: Uz stare ima i nekoliko novih

Novosti online

29. 03. 2023. u 22:51

ZAMENIK ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galuzin ponudio je listu od deset tačaka koje vlada u Kijevu treba da ispuni da bi neprijateljstva prestala.

МОСКВА ИЗНЕЛА КИЈЕВУ ЗАХТЕВЕ ЗА ПРИМИРЈЕ: Уз старе има и неколико нових

Foto Tanjug/AP

U razgovoru za RTVI, Galuzin je rekao da će budućnost same Ukrajine zavisiti od toga koliko će brzo Kijev i njegovi zapadni saveznici prihvatiti realnost.

Da bi došlo do primirja, ukrajinske moraju da se povuku, a Zapad mora da obustavi sve isporuke oružja Kijevu, rekao je Galuzin.

Nekoliko drugih uslova koje je naveo je na stolu od eskalacije neprijateljstava u februaru 2022, kao što su demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, obećanje da se nikada neće pridružiti EU ili NATO-u i afirmacija nenuklearnog statusa Kijeva. Drugi je dodat u oktobru 2022. i uključuje priznavanje nove teritorijalne realnosti – odnosno odluke Hersona, Zaporožja Donjecka i Luganska da se pridruže Rusiji.

Zaštita ruskog jezika i prava građana koji govore ruski, kao i svih drugih etničkih grupa u Ukrajini, takođe su se našli na Galuzinovom spisku. Zvaničnik je rekao da Ukrajina treba da ponovo otvori granicu sa Rusijom i obnovi pravni okvir odnosa sa Moskvom i drugim bivšim sovjetskim republikama, kojih se odrekla nakon puča 2014. koji su podržale SAD.

Prvi put, Moskva je zatražila ukidanje svih antiruskih sankcija i "povlačenje tužbi i obustavu gonjenja protiv Rusije, njenih pojedinaca i pravnih lica", verovatno uključujući nedavne naloge Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za predsednikom Vladimirom Putin i komesarke za prava deteta Marije Lvove-Belove.

Poslednji zahtev na listi je da Zapad plati rekonstrukciju civilne infrastrukture koju je ukrajinska vojska uništila od 2014.

Mirna budućnost Ukrajine zavisi od poštovanja prava njenog ruskog stanovništva, obnavljanja prijateljskih odnosa sa svim susedima i vraćanja svom temeljnom principu neutralnog i vanblokovskog statusa, sadržanom u deklaraciji o nezavisnosti iz 1990. godine, rekao je Galuzin.

-Budućnost teritorija današnje Ukrajine treba da određuju sami stanovnici ove zemlje, rekao je Galuzin za RTVI, napominjući da to uključuje "Ukrajince, Ruse, Jevreje, Mađare, Moldavce, Bugare, Rumune, Poljake i Grke".

Moskva jednostavno neće tolerisati "otvoreno antirusku državu, bez obzira na njene granice", kao suseda, rekao je Galuzin. "Ni Rusija, niti bilo koja druga država, to ne bi prihvatile sa stanovišta bezbednosti."

"Mirovna platforma" koju je usvojila vlada u Kijevu uključuje potpuno povlačenje Rusije sa svih teritorija koje Ukrajina smatra kao svoje, isplatu reparacija i suđenja za ratne zločine za vojno i političko rukovodstvo u Moskvi.

rt.rs

BONUS VESTI - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...