BRITANSKI TENKOVI U UKRAJINI: Čelindžeri 2 stari 20 godina imaće samo “hrabru smrt”

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

29. 03. 2023. u 18:45

TENKOVI čelindžer 2 obećani Ukrajini nisu imali veliku nadogradnju od 1998. London daje prednost njihovom nasledniku – tenku čelindžer 3. Ovo su reči koje je 2019. izgovorila gospođa Peni Mordaunt, tadašnja britanska ministarka odbrane.

БРИТАНСКИ ТЕНКОВИ У УКРАЈИНИ: Челинџери 2 стари 20 година имаће само “храбру смрт”

Foto Tanjug/AP



BulgarianMilitary.com prenosi da su prvi britanski tenkovi čelindžer 2 već „kročili“ na ukrajinsko tlo.

Upravo su reči gospođe Mordaunt iz 2019. godine trenutno široko rasprostranjene u ruskim medijima. Prema ruskim stručnjacima, ovi tenkovi su obećani Ukrajini kako bi London mogao da ih “zakopa”. Na ovaj način će se Vlada osloboditi tereta koji više ne želi, i to uz vrlo male troškove.

Rusi veruju da prva „tenk četa Čelendžer 2” može brzo i hrabro da pogine u ukrajinskom blatu. Rusija veruje da 14 tenkova čelindžer 2 neće biti jedina isporuka. „Biće druga tranša, pa treća, četvrta, itd.“, kažu ruski analitičari, još jednom podvlačeći ideju da London želi da se oslobodi nepotrebnih sistema naoružanja.

Foto tviter 18 Dywizja Zmechanizowana @Zelazna_Dywizja


DA LI JE ZAISTA TAKO?

Šta će biti sa britanskim tenkovima ostaje da se vidi. Ali ako neko misli da je čelindžer 2 loš tenk, onda ne razume tenkovske i taktičke poslove. Britanski Čelendžeri mogu ozbiljno da se suprotstave ruskom T-90M.

Čelendžer 2 je MBT treće generacije, iste generacije kao ruski tenkovi T-80 i T-90. Čelindžer 2 ima veoma jak oklop. Poznat je kao „oklop od Čobama ili Dorčestera“.

Napravljen je od materijala koji apsorbuju uranijum i keramičkih ploča. Oklop ima oznaku „državna tajna“. Trenutno nema dokaza o tome kakvim su oklopima bili opremljeni britanski tenkovi. Sasvim je moguće da je oklop redizajniran tako da ga ne bi bilo moguće ispitati ako čelindžer 2 bude zarobljen.

Prema nekim stručnjacima, oklop čelindžer 2 je dvostruko deblji od čelika i može da izdrži direktan udarac projektila od sovjetskog tenka T-72. Međutim, čelindžer 2 će naići ne samo na T-72, već i na tenkove T-80 i T-90. Prema mišljenju eksperata, upravo takav sastanak će primorati Ukrajince sa stranom pomoći da integrišu komplete reaktivnog oklopa [ERA] i dodatni oklop.

vikipedija


ČELENDžEROV TOP OD 120 MM JE OPASAN

Iako čelindžer 2 ima manji domet od ruskih tenkova T-90, njegov top od 120 mm se smatra veoma opasnim. Reč je o topu Royal Ordnance L30 model 120mm. Čuven je po preciznosti sa udaljenosti do 4 km. To je zato što ukupna statistika pokazuje da su topovi s narezima tačniji od glatkih topova poput sovjetskih/ruskih topova. U brojevima – između 5% i 7% više tačnosti.

Top može da ispaljuje nekoliko vrsta projektila. Visokoeksplozivne granate sa “tupom” glavom su dobre za neprijateljske zgrade i lako oklopna vozila. Za teže oklopna vozila, Britanci imaju protivoklopne projektile stabilizovane sabotom (uređaj koji obezbeđuje pravilno pozicioniranje granate u cevi, pričvršćenog ili na projektil ili unutar cevi i otpada kada napusti cev) za izbacivanje.

Foto: EPA

Projektili sa osiromašenim uranijumom izazvali su razmenu optužbi između Moskve i Londona, a ponovo se počelo pričati o nuklearnoj eskalaciji. Ovo je treći tip projektila koji koristi čelindžer 2. Rusija je zapretila da će upotreba takvih projektila izazvati ekvivalentan odgovor Moskve. Takvi projektili su veoma efikasni u gađanju savremenih tenkova i oklopnih vozila.


MOŽE LI SE ČELINDžER 2 POBEDITI?

Naravno. Trenutno ne postoji tenk na svetu koji bi mogao da se suprotstavi savremenim prenosivim protivtenkovskim raketnim sistemima. Sa ATGM-om, Rusi bi uspešno pogodili Čelendžer 2 na udaljenosti između 3 i 4 km.

Za kraće udaljenosti ruska vojska takođe ima odgovor – potkalibarsku municiju sa krilcima za kontrolu leta Lead-2 (i druge starije). Treba napomenuti da gornji deo Čelendžera 2, tj. kupola može da izdrži neke starije ruske protivtenkovske rakete.

Čelindžer 2 je korišćen u tri rata – Jugoslaviji i Iraku. Tenk čelindžer 2 je uništen, i zakopan na stranom tlu samo jednom – u Basri, Irak. Međutim, mnogi stručnjaci veruju da će Ukrajina podeliti 14 tenkova na dve čete od po 7 tenkova. Prema taktičarima, četa od sedam tenkova čelindžer 2 ne može da izdrži dužu bitku, oslanjajući se na to da će se izvući samo sa manjim oštećenjima ili gubicima.

U suštini, Ukrajinci dobijaju tenkove da nadoknade svoje gubitke, kojih ima mnogo. Tenk se (koji stiže u Ukrajinu) teško može porediti sa svojim inostranim ekvivalentom. Svi današnji tenkovi koriste napredne sisteme za upravljanje vatrom. Razlike su minimalne i realno, sve će zavisiti od iskustva tenkovskih posada.

BONUS VESTI - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

SRUŠIO SE RUSKI STRATEŠKI BOMBARDER: Pao nakon borbenog zadatka u Ukrajini, oglasilo se i ministarstvo