ZELENSKI OČAJAN, SI INGORIŠE NJEGOVE PORUKE: Kina ne odgovara nakon sastanka Đinpinga i Putina u Moskvi...

Novosti Onlajn

25. 03. 2023. u 16:13

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski potvrdio je da nije dobio od Kine predlog za posredovanje u mirnovnim razgovorima Ukrajine i Rusije.

ЗЕЛЕНСКИ ОЧАЈАН, СИ ИНГОРИШЕ ЊЕГОВЕ ПОРУКЕ: Кина не одговара након састанка Ђинпинга и Путина у Москви...

Foto: Printscreen/Jutjub

Zelenski je za "Japan njuz" rekao da je diplomatskim kanalima dao "direktne poruke" da želi da razgovara sa kineskim liderom Si Đinpingom, ali nije dobio odgovor.

- Nisam dobio predlog Kine za posredovanje. Nisam dobio predlog da se sastanem - rekao je.

Zelenski je takođe izrazio skepticizam prema kineskom predlogu od 12 tačaka koji poziva na prekid vatre i mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine, rekavši da "poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta" mora biti na prvom mestu. 

Kina je do sada odbijala da osudi agresiju Rusije na Ukrajinu i aneksiju ukrajinskih teritorija, što je u suprotnosti sa poštovanjem međunarodnog prava i suvereniteta koji su navedeni u planu. 

Pekinški plan od 12 tačaka poziva sve strane da poštuju suverenitet svih nacija, čuvaju nuklearna postrojenja, olakšavaju izvoz žitarica i štite civile i ratne zarobljenike.

Međutim, predlog takođe poziva na napuštanje "hladnoratovskog mentaliteta" i "zaustavljanje jednostranih sankcija", retorike koju Peking često koristi da kritikuje odgovor Zapada na ruski rat.

Ubrzo nakon sastanka Sija sa Putinom u Moskvi, američki predsednik Džo Bajden rekao je da, uprkos naznakama da Kina razmatra da pojača vojnu podršku Rusiji, do toga još nije došlo.

BONUS VIDEO: ZELENSKI NA LINIJI FRONTA - Predsednik Ukrajine posetio vojnike u Bahmutu

(kyivindependent)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije