PEKING KRITIKOVAO STAV DŽONA KIRBIJA: "Kina nije pokretač ukrajinske krize i nije učesnik u krizi"

Novosti Onlajn

22. 03. 2023. u 14:29

KINA poziva SAD da preispitaju svoju ulogu u ukrajinskom konfliktu i da prestanu da za to okrivljuju Peking, izjavio je portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Van Venbin.

ПЕКИНГ КРИТИКОВАО СТАВ ЏОНА КИРБИЈА: Кина није покретач украјинске кризе и није учесник у кризи

Foto: Printskrin

- Obratio sam pažnju na stav Džona Kirbija i na to što on smatra da se pozicija Kine o ukrajinskom pitanju teško može smatrati pravičnom. Želimo da vam saopštimo da Kina nije pokretač ukrajinske krize i nije učesnik u krizi, a da ne govorimo o isporukama oružja bilo kojoj strani - rekao je on.

Prema njegovim rečima, Kina nema egoistične ciljeve u ukrajinskom pitanju, nikada nije posmatrala događaj „skrštenih ruku“, nije dolivala ulje na vatru i nije to koristila.

- SAD smatraju da pozicija Kine nije pravična, a zar je stalna isporuka oružja pravična? Da li je pravično da se doprinosi stalnom pogoršanju sukoba? Da li je pravično da se dozvoli da se neželjeni efekti sukoba prošire na svet? - pitao je diplomata.

Koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi je ranije izjavio da rezultati susreta predsednika Rusije Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga ne pružaju velika očekivanja SAD da će se konflikt u Ukrajini uskoro završiti.

Rusija je ranije poslala protestnu notu NATO zemljama zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je istakao da će svi tereti koji sadrže naoružanje za Ukrajinu postati zakonita meta za Rusiju.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: Poslanici francuske skupštine himnom sprečavaju premijerku da govori

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A POSLE ANTISRPSKE HISTERIJE: Albanci i Hrvati vređali Srbe, pa zaigrali kolo!