ŠOJGU NAHVALIO AVIJACIJU: "Ruski piloti izveli preko 140.000 borbenih naleta"

Novosti Onlajn

22. 03. 2023. u 12:19

PILOTI Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini izveli su preko 140.000 borbenih naleta tokom kojih je uništeno preko 20.000 objekata protivnika, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

ШОЈГУ НАХВАЛИО АВИЈАЦИЈУ: Руски пилоти извели преко 140.000 борбених налета

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Tokom specijalne operacije borbeno iskustvo je steklo do 90 odsto posade operativno-taktičke i armijske avijacije, 60 odsto strateške i dalekometne avijacije i 85 odsto posade koja upravlja sistemima sa bespilotnim letelicama - dodao je Šojgu.

Kako je podsetio, na prošlogodišnjoj proširenoj sednici kolegijuma Ministarstva odbrane Rusije predsednik Vladimir Putin ukazao je na značajnu ulogu avijacije tokom specijalne vojne operacije, te je postavio zadatak da se dalje povećavaju njene borbene sposobnosti i stepen obučenosti kadrova.

Modernizacija sistema PRO Moskve

Modernizacija sistema protivraketne odbrane Moskve biće završena ove godine, rekao je Šojgu.

- Jedan od prioriteta pravca razvoja Vazdušno-kosmičkih snaga je opremanje vojske naprednim sistemima protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane. Ove godine ćemo završiti modernizaciju sistema PRO grada Moskve - istakao je ministar.

Savremeno naoružanje u vazduhoplovnim snagama

Udeo savremenih modela naoružanja ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga do kraja ove godine dostići će 85 odsto, što odgovara zacrtanom tempu razvoja Vazdušno-kosmičkih snaga, rekao je Šojgu.

Kako je objasnio, planirano je da se do kraja ove godine završi izgradnja 621 objekta vojne infrastrukture za potrebe Vazdušno-kosmičkih snaga, a po državnom programu naoružanja ove godine će Vazdušno-kosmičke snage dobiti 507 jedinica vojne tehnike.

Šojgu je takođe saopštio da će do kraja godine biti stavljena na borbeno dežurstvo stanica za kontrolu svemira „Razvjazka“.

Razvoj Istočnog vojnog okruga

Takođe je dodao da će se snage Istočnog vojnog okruga ove godine fokusirati na unapređenje sistema za mobilizaciono raspoređivanje, izgradnju objekata vojne infrastrukture i snabdevanje vojske savremenim naoružanjem.

Pritom, po rečima Šojgua, rad svih organa uprave prvenstveno treba da bude usmeren na snabdevanje jedinica u zoni specijalne vojne operacije i neutralizaciju pretnji vojnoj bezbednosti na istočnom strateškom pravcu.

Šojgu je ocenio da su borbene mogućnosti Istočnog vojnog okruga značajno porasle.

- Prošle godine je dobio oko 400 jedinica savremenih i modernizovanih jedinica tehnike. Među njima su nuklearna podmornica – krstarica, avioni Su-57, protivvazduhoplovni raketni sistemi 'tor-M2DT' i obalski raketni sistem 'bal' - rekao je ministar.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: Poslanici francuske skupštine himnom sprečavaju premijerku da govori

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a