PUTIN I SI GRADE NOVI SVET: Lideri Rusije i Kine potpisali izjavu o sveobuhvatnom partnerstvu i ekonomskoj saradnji do 2030. godine

Branko Vlahović

22. 03. 2023. u 08:21

I KINA i Rusija ulažu napore da ostvare nacionalni razvoj, dok obe zemlje podržavaju multipolarnost sveta i doprinose demokratizaciji međunarodnih odnosa. Peking i Moskva jačaće koordinaciju i saradnju u okviru UN i drugim međunarodnim organizacijama i boriće se za stabilnost u celom svetu.

ПУТИН И СИ ГРАДЕ НОВИ СВЕТ: Лидери Русије и Кине потписали изјаву о свеобухватном партнерству и економској сарадњи до 2030. године

Foto: AP

Ova poruka predsednika Si Đinpinga drugog dana posete ruskom kolegi Vladimiru Putinu bila je propraćena ocenom lidera dve susedne svetske sile da su pregovori u Moskvi bili vrlo uspešni. Putin i Si su potpisali izjavu o sveobuhvatnom partnerstvu, kao i o ekonomskoj saradnji do 2030. godine. Putin je pred novinarima ocenio da su sadašnji odnosi dve zemlje najbolji u istoriji. Susret dva lidera mnogi analitičari ocenjuju kao istorijski.

Ruski predsednik je ponovio da dobri politički odnosi treba da se zasnivaju na razvijenoj ekonomskoj saradnji. Putin se nada da će ove godine biti dostignut postavljeni cilj trgovine od 200 milijardi dolara. Si je istakao da je trgovinska razmena za 10 godina porasla 116 odsto. Rusija i Kina su se dogovorile da povećaju trgovinu ruskim energentima. Lani je "Gasprom" povećao prodaju gasa Kini jedan i po put.

Dogovorili su se da se pređe na trgovinu u nacionalnim valutama. Već sada je trgovinska razmena 65 odsto u juanima i rubljima. Putin je istakao da je Rusija spremna da pređe na trgovinu u junanima sa zemljama Azije, Afrike i Južne Amerike, kao i da je Moskva spremna da podrži kineski biznis koji bi došao na mesto onih zapadnih kompanija koje su zbog sankcija napustile rusko tržište.

POZIV PUTINU DA POSETI PEKING

Kineski predsednik je pozvao ruskog kolegu da poseti Kinu ove godine. Kineski lider je pozvao i premijera Mihaila Mišustina da poseti Kinu što je pre moguće, kako bi bio obnovljen mehanizam za redovne sastanke šefova vlada dve zemlje. Objasnio je da je izabrao da prvo poseti Rusiju pošto je treći put izabran za predsednika Kine, jer to odgovara istorijskoj logici: "Mi smo najveće države i strateški partneri", rekao je.

Najavljeno je da će u bližoj budućnosti biti formiran zajednički organ za projekt "Severnog morskog puta", koji će uticati na jačanje maršruta iz Kine u Rusiju i obrnuto.

- Smatramo perspektivnim saradnju na tranzitnom putu preko severnih mora - objasnio je Putin.

Si je naglasio da sa Putinom stimuliše stratešku saradnju. Ta ocena je pogotovo važna kad se na Zapadu vodi prava hajka na ruskog predsednika, kog pokušavaju na razne načine da satanizuju.

Govoreći o budućoj saradnji na međunarodnoj sceni, Si je kazao da Kina i Rusija, kao stalne članice Saveta bezbednosti UN, nameravaju da i dalje brane norme međunarodnih odnosa koje se baziraju na statutu UN. Si je istakao da računa na produženje kontakta sa Putinom u svim oblicima u korist dinamičnog i dugoročnog razvoja kinesko-ruskih odnosa. Njegov domaćin u Kremlju je rekao da će Rusija raditi na jačanju evroazijskog partnerstva.

PEKING: BLINKEN NIJE KOMPETENTAN

Američki državni sekretar Entoni Blinken nije kompetentan da kritikuje kineskog predsednika Sija zbog posete Rusiji, izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin, odgovarajući na izjavu američkog državnog sekretara da je Kina pružila diplomatsko pokriće Rusiji. Vang je rekao da Kina nije izazvala ukrajinsku krizu i da nije strana u sukobu. "Nikada nismo isporučivali oružje nijednoj strani u sukobu. SAD nemaju nadležnost da kritikuju Kinu, rekao je Vang i naglasio da su SAD nastavile da snabdevaju Kijev oružjem.

Si je govorio o potrebi da se rat u Ukrajini završi mirovnim pregovorima. Naglasio je da je Kina za mir i dijalog i da se jedino pregovorima može doći do izlaska iz sadašnje situacije.

Predsednik Rusije je ponovio da su u Moskvi izučili predlog Kine za mirno rešenje sukoba u Ukrajini i da su otvoreni za pregovorni proces. Putin je objasnio da sve zavisi od spremnosti ukrajinskih vlasti da uvaže sadašnje "geopolitičke realnosti".

U suštini, to znači da Rusija ne namerava da odstupi od već donetih odluka referenduma na Krimu, koji se pripojio Rusiji 2014. godine, kao i od pripajanja Donjecke i Luganske republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski kategorički tvrdi da nema nikakvih pregovora sa ruskim rukovodstvom dok se njihova vojska ne vrati sa teritorija koje su do 2014. godine bile ukrajinska teritorija.

OPREZ I NEMOĆ ZELENSKOG

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ne kritikuje zbližavanje kineskog lidera sa Putinom, jer ne želi da ljuti Sija, mogućeg investitora i trgovinskog partnera, piše američki "Politiko". No, u Pekingu su oprezni jer ukrajinsko rukovodstvo nije samostalno u donošenju odluka. Kina je kupila fabriku avionskih i helikopterskih motora "Motor Sič" i bila spremna za njene stručnjake da u Kini napravi mali grad. Ali, na pritisak SAD, ugovor je poništen, da im ukrajinski stručnjaci ne prenose znanja.

A da se zbližavanje Rusije i Kine ne dopada američkom rukovodstvu, vidi se iz reakcije Džona Kirbija, predstavnika Bele kuće, koji je izjavio da predsednik SAD Džozef Bajden želi da telefonom razgovara sa kineskim liderom Sijem. Termin tog telefonskog razgovora treba tek da se dogovori.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da SAD i EU neće dozvoliti ukrajinskim vlastima da krene u mirne pregovore sa Rusijom, o čemu su razgovarali Putin i Si.

 - Amerikanci neće dozvoliti Zelenskom ni da pomisli o pregovorima - kazao je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku