ŠTA SU SE DOGOVORILI PUTIN I SI? Kina i Rusija imaju nove zajedničke ciljeve, odnosi dve države još jači

Novosti onlajn

21. 03. 2023. u 16:41

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin izjavio je na početku sastanka sa kineskim liderom Si Đinpingom u proširenom sastavu da su praktično svi parametri kada je reč o projektu "Snaga Sibira 2" usaglašeni. Prema njegovim rečima, Rusija će do 2030. godine isporučiti Kini najmanje 98 milijardi kubnih metara gasa i sto miliona tona prirodnog tečnog gasa.

ШТА СУ СЕ ДОГОВОРИЛИ ПУТИН И СИ? Кина и Русија имају нове заједничке циљеве, односи две државе још јачи

Foto: Profimedia

- Ruski biznis je u stanju da zadovolji rastuću potražnju iz Kine po pitanju energenata, kako u okviru ugovora, tako i izvan toga - naveo je Putin.

Takođe je dodao da se saradnja dve zemlje na polju energetike unapređuje.

- Rusija i Kina nameravaju da formiraju radnu grupu za projekat 'Severni morski put'. Postoji potencijal za saradnju - istakao je ruski predsednik. Putin je rekao i da je potrebno i dalje jačati praksu obračuna u nacionalnim valutama, a dodao je i da Rusija podržava korišćenje kineskog juana u trgovini sa zemljama Azije i Latinske Amerike.

Prema Putinovim rečima, u ovom trenutku dve trećine robne razmene između dve zemlje je u rubljama i juanima.

- Računamo na rast izvoza ruske hrane na kineskom tržištu - rekao je Putin. On je dodao da dve zemlje mogu da postani svetski lideri u oblasti veštačke inteligencije i informacionih tehnologija.

Rusija je spremna da podrži kineski biznis u zamenu za preduzeća koja su napustila Rusiju, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa kineskim kolegom Si Đinpingom.

Kada je reč o obimu trgovinske razmene ona je 2022. godine dostigla rekord, bez obzira na posledice pandemije i sankcioni pritisak, a ove godine će premašiti 200 milijardi dolara. Ruski predsednik je istakao da su razgovori u uskom sastavu bili izuzetno sadržajni i otvoreni a ticali su se perspektive daljeg razvoja rusko-kineskih odnosa i jačanja koordinacije na međunarodnoj sceni.

Si: Uspešna saradnja dveju zemalja

Sa svoje strane, kineski predsednik Si Đinping je rekao da odnosi Kine i Rusije pokazuju zdravu dinamiku razvoja. On je govor na proširenom sastanku počeo konstatovanjem uspešne saradnje između zemalja i zapaženih rezultata.

- Zahvaljujući našim zajedničkim naporima, rusko-kineski odnosi pokazuju zdravu i održivu dinamiku razvoja. Među našim zemljama produbljuje se međusobno političko poverenje, množe se zajednički interesi, približavaju se interesi, stabilno se razvija saradnja u trgovinskoj, ekonomskoj, investicionoj, energetskoj, kulturnoj i regionalnoj dimenziji - rekao je Si Đinping.

Oblasti saradnje Kine i Rusije stalno se šire, zemlje uspevaju da ostvare važne rezultate, dodao je Si. Kineski lider konstatovao je brzu implementaciju nacionalnih razvojnih ciljeva i najavio spremnost da iznese plan za razvoj bilateralnih odnosa.

- Znam da Rusija ubrzano ostvaruje ciljeve nacionalnog razvoja do 2030. godine. Predlažem da ojačamo koordinaciju i saradnju kako bismo od praktične saradnje dobili dodatne koristi. Gospodine predsedniče, spreman sam da sa Vama iznesem plan za razvoj bilateralnih odnosa i praktične saradnje u interesu prosperiteta i preporoda Kine i Rusije - zaključio je kineski lider.

BONUS VIDEO: KINA PRIVLAČI NAPREDNOM EKONOMIJOM I BOGATOM KULTUROM

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a