TUŽBE ZA DŽEJ PI MORGAN I DOJČE BANK: Američki sudija okrivio dve velike finansijske kuće

I. Stanojević

21. 03. 2023. u 17:11

USRED sunovrata bankarskih džinova, nova afera preti da dodatno zacrni globalni monetarni sektor. Američki sudija Džed Rakof sa Menhetna presudio je da banke Džej Pi Morgan i Dojče bank moraju da se suoče sa tužbama da su omogućile seksualnu trgovinu pedofilu Džefriju Epstajnu. Obe banke su izjavile da nemaju zakonsku obavezu da štite žene od Epstajna i odbacile tvrdnje da su znale za zlostavljanje.

ТУЖБЕ ЗА ЏЕЈ ПИ МОРГАН И ДОЈЧЕ БАНК: Амерички судија окривио две велике финансијске куће

Foto: EPA

Tužbe terete Džej Pi Morgan i Dojče banku da su zatvarale oči pred Epstajnovim zloupotrebama, jer je bio važan klijent, pa su mu tolerisale brojne bankovne transfere da bi platio žrtvama. Američka Devičanska ostrva su takođe sugerisala da je izvršni direktor Džej Pi Morgana Džejmi Dajmon bio svestan Epstajnovih zločina i uloge banaka.

Odluka ovog okružnog sudije, komentarišu zapadni mediji, mogla bi da izloži te dve banke dodatnoj finansijskoj i šteti ugledu, zbog zadržavanja Epstajna kao klijenta, čak i pošto se, sada pokojni finansijer, "dokazao" kao seksualni prestupnik. Epstajn, koji se ubio u 66. godini u zatvorskoj ćeliji na Menhetnu leta 2019. dok je čekao suđenje za trgovinu devojkama, bio je klijent Džej Pi Morgana od 2000. do 2013, i Dojče banke od 2013. do 2018. godine. Portparoli dveju banaka odbili su da komentarišu presudu.

Tužilac Rakof je rekao da Džej Pi Morgan mora da se suoči sa tužbom Američkih Devičanskih ostrva da je zažmurio na alarme o Epstajnovom zlostavljanju žena na privatnom ostrvu Malom Sent Džejmsu. Presudio je da obe banke moraju da se suoče sa grupnim tužbama žena koje tvrde da ih je Epstajn seksualno zlostavljao.

Žene koje su bile žrtve mogu da nastoje da dokažu da su ove banke bile nemarne i ometale sprovođenje saveznog zakona protiv trgovine ljudima. Bred Edvards, advokat za žene, rekao je da bi odšteta na suđenju zakazanom za oktobar za više od 300 Epstajnovih žrtava, mogla da iznosi milijarde dolara.

Slučajevi Džej Pi Morgana privukli su dodatnu pažnju kada je Džes Stejli, bivši šef privatnog bankarstva Džej Pi Morgana, optužen da je razmenio seksualno sugestivne poruke o mladim ženama sa finansijerom i da je sam počinio seksualni napad. Džej Pi Morgan odvojeno tuži Stejlija zbog prikrivanja onoga što je znao o Epstajnu i traži povraćaj osmogodišnje zarade. Stejli je priznao da je bio prijatelj sa Epstajnom, ali je izrazio žaljenje zbog veze i negirao da je znao za Epstajnova zlodela.

PRVA LINIJA ODBRANE

VRŠILAC dužnosti glavnog tužioca Američkih Devičanskih ostrva Kerol Tomas Džejkobs kaže da će ovaj slučaj pomoći da banke budu "prva linija odbrane u identifikaciji i prijavljivanju potencijalne trgovine ljudima, kao što zakon očekuje. Oko 138 Epstajnovih tužilaca 2021. godine dobilo je više od 121 milion dolara iz kompenzacionog fonda finansiranog iz Epstajnovog imanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEMAČKA U ŠOKU ZBOG SOPSTVENE REPREZENTACIJE: Alo! Podržavate propagandu Vladimira Putina!