LE PENOVA NAKON GLASANJA O NEPOVERENJU VLADI: "Vlada je oslabljena, imaju lošu ideju o tome šta se dešava u državi, šta žele Francuzi"

Đ.G.

21. 03. 2023. u 11:11

GLASANjE u Narodnoj skupštini Francuske o nepoverenju frakcije LIOT, kojoj je nedostajalo samo devet glasova za podršku, oslabilo je vladu, rekla je liderka krajnje desničarske stranke Nacionalni skup u francuskom parlamentu Marin le Pen.

ЛЕ ПЕНОВА НАКОН ГЛАСАЊА О НЕПОВЕРЕЊУ ВЛАДИ: Влада је ослабљена, имају лошу идеју о томе шта се дешава у држави, шта желе Французи

Marin le Pen, Foto AP

- Posle ovog glasanja vlada je veoma oslabljena. Izglasavanje nepoverenja nije podržala većina, ali samo devet glasova nije bilo dovoljno. Ovo je mnogo manje nego što je Vlada očekivala. Imaju veoma lošu ideju o tome šta se dešava u državi, šta žele Francuzi, ali i šta se dešava u njihovim redovima - rekla je ona za Evropu 1 u utorak.

Političarka je naglasila da francuske vlasti "ne štede Francuze", jer su odlučile da sprovedu reformu u trenutku kada je stanovništvo prinuđeno da se nosi sa poskupljenjem hrane i energenata usred rastuće inflacije.

Zvanični spiker francuskog kabineta ministara Olivije Veran u utorak je zauzvrat kritikovao izjave opozicije da je oslabljena pozicija premijerke Elizabet Born. On je podsetio da je u istoriji Pete republike bilo trenutaka kada je opoziciji nedostajao i manji broj glasova da odobri izglasavanje nepoverenja vladi.

- Ovo je stoti put u istoriji Pete republike da se primenjuje član 49.3. Niko ne voli da ga primenjuje. A dešavalo se da je jaz u glasovima bio i manji nego juče. Mišel Rokar je ostao na funkciji sa marginom od samo pet glasova, u slučaju Pjera Beregovog nedostajala su tri (premijera pod predsednikom Fransoa Miteranom – prim. aut.) - rekao je on na radio stanici RTL.

Prošle nedelje, francuska premijerka Elizabet Born iskoristila je član 49.3 francuskog ustava da usvoji predlog zakona o povećanju starosne granice za penzionisanje u zemlji sa 62 na 64 godine bez glasanja u parlamentu.

Nacionalna skupština Francuske u ponedeljak je izglasala nepoverenje opozicione frakcije LIOT (Libertés, Indépendants, Outre-mer et Territoires). Glasalo je 278 poslanika, protiv je bilo samo devet, ali su odbijeni jer nisu dobili apsolutnu većinu od 287 glasova. Samo 94 poslanika glasala su za usvajanje drugog glasanja o nepoverenju, koji je izložila frakcija stranke Nacionalni skup na čelu sa Le Pen, a i on je odbijen.

Opozicione stranke nameravaju da nastave borbu protiv zakona o penzijskoj reformi. Rekli su da će apelovati na Ustavni savet Francuske da prizna vladin predlog zakona kao kršenje normi osnovnog zakona zemlje. Ovo telo može da donese presudu o neustavnosti nacrta zakona koji je u izradi ili je tek usvojen, ali se odmah osporava i još nije stupio na snagu nakon proglašenja. Zahtev za verifikaciju mogu podneti samo predsednik republike, premijer, predsednici Senata i Narodne skupštine.

Elizabet Born je rekla da će poslati i peticiju za razmatranje predloga zakona sa zahtevom da se prouči po ubrzanoj proceduri - za nedelju dana umesto uobičajenog meseca, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: Poslanici francuske skupštine himnom sprečavaju premijerku da govori

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!