PROTESTI ZBOG PENZIONE REFORME U FRANCUSKOJ: U štrajk krenuli i đubretari, smeće “okupira” ulice Pariza (VIDEO)

FRANCUSKA je juče ušla u novi vid pobune. Krenuli su, kako je i obećano, uz proteste, i štrajkovi.

ПРОТЕСТИ ЗБОГ ПЕНЗИОНЕ РЕФОРМЕ У ФРАНЦУСКОЈ: У штрајк кренули и ђубретари, смеће “окупира” улице Париза (ВИДЕО)

Foto: EPA

Dan žena bio je prilika da svoj glas nezadovoljstva, obustavom rada, iskažu i dame koje se osećaju naročito pogođene penzijskom reformom, imajući u vidu da mnoge prekidaju staž zbog trudnoće, pa će morati da rade duže. Neke od najradikalnijih učesnica su istakle parole u kojima ovo vreme porede sa Drugim svetskim ratom, kada su morale da rade umesto muškaraca koji su, doduše, bili na frontu!

Ovo je protest i protiv socijalnih razlika. Utvrđeno je da su žene za isti posao u Francuskoj plaćene 4,3 odsto manje u odnosu na mušku populaciju, a generalno, na nacionalnom nivou, čak 24 procenta.

Foto Goran Čvorović

Štrajk đubretara u Parizu

Već su vidljivi prvi rezultati obustave rada. Đubretari ne odnose smeće, palionice ne rade, pa je smrad počeo da se širi ulicama Pariza, Monpeljea i drugih gradova. U prestonici nije odneto 1.700 tona đubreta. Štrajkači ispunjavaju obećanja da iz rafinerija neće izaći ni kap nafte. Pred nekim pumpama već se stvaraju redovi. Istovremeno, obustavljeno je 20 do 30 odsto letova na aerodromima, što pravi veliku pometnju. Saobraća tek svaki treći voz. Usporen je i pariski metro. Tako će biti bar do petka, a posle će da se vidi.

- Izdržaćemo do povlačenja predloga zakona – uverava Žilijan Trokaz, generalni sekretar veoma moćnog železničkog sindikata "Južna pruga" (Sid Raj).

DAN ŠTRAJKA – MILIJARDA I PO

UTVRĐENO je da dan štrajka državu košta oko milijardu i po evra. Košta i štrajkače, po dnevnicu u firmi, za svaki dan nedolaska na posao.

Saopšteno je da su tokom velikih manifestacija u utorak u Parizu uhapšena 43 izgrednika.

- Čujemo poruke učesnika protesta, poštujemo neslaganje koje se iskazuje na ulicama i u štrajku – poručio je portparol Vlade Olivije Veran, osudivši istovremeno nasilje, ali je i stavio do znanja da se stav vlasti oko reforme neće promeniti ni za jotu: sve, kaže, sada mora da se rešava u skupštini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)