MAKRON NE ČUJE NAROD: Istorijski okupljanje nezadovoljnih Francuza

VELIKI protesti u Francuskoj protiv penzijske reforme završili su se u utorak sukobom demonstranata s policijom u Parizu.

МАКРОН НЕ ЧУЈЕ НАРОД: Историјски окупљање незадовољних Француза

Foto: Profimedia

Pre toga, veliki broj građana okupio se širom zemlje, a samo u Marselju organizatori su izbrojali 245.000 učesnika. Organizovano preko 320 okupljanja širom zemlje.

- Ovo su najveće manifestacije u poslednjih 40 godina – poručio je jedan od vodećih sindikalaca Loran Berže ispred sindikata Se-Ef-De-Te.

Slično smatra i drugi vođa ovog protesta Filip Martinez:

- Na ulice je izašao najveći broj učesnika od početka socijalnog koflikta. Ljutnja je velika.

Oštar na rečima bio je i prvi sekretar Socijalističke partije Olivije For.

- Od predsednika tražimo da razume i čuje ovaj narod – kazao je For.

Prvi čovek krajnje levice Žan Lik Melanšon je istakao da je skup u utorak bio istorijski.

- Protest obuhvata sve regione, profesije, generacije. Radi se o ogromnom sučeljavanju između celog jednog naroda i jedne osobe, predsednika Republike. Za mnoge sektore ovo je odlučujuće, štrajk je neograničen, i možemo da očekujemo da će od srede, pa nadalje, mobilizacija biti veoma intenzivna – poručio je Melanšon iz Marselja.

Sledeći skup je zakazan za subotu, a dotle se očekuju nove akcije protesta i štrajkova. Ankete pokazuju da je ogroman broj građana protiv reforme, čak 80 odsto zaposlenih i oko 70 odsto ukupnog stanovništva.

Vlasti, međutim, ne odustaju. Predlog zakona se trenutno nalazi u Senatu, a Vlada je odlučna da ga izglasa, čak iako ne bude imala većinu, koristeći posebne mogućnosti koje joj pruža Ustav.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest