NEMAČKI MINISTAR UDARA NA NACIZAM: Plan iskoreniti sve reči iz statuta koje asociraju na Hitlerovu Nemačku

Đ.G.

04. 03. 2023. u 18:11

NEMAČKI ministar pravde Marko Bušman izjavio je u subotu da će raditi na uklanjanju jezičkih tragova nacističkog režima iz statuta zemlje. Dok je Nemačka usvojila ustav koji su odobrili saveznici četiri godine nakon Drugog svetskog rata, neki zakoni iz nacističke ere ostaju na snazi i danas.

НЕМАЧКИ МИНИСТАР УДАРА НА НАЦИЗАМ: План искоренити све речи из статута које асоцирају на Хитлерову Немачку

Foto: Profimedia

U pismu nekoliko vladinih odeljenja prošlog meseca, Bušman je rekao da je identifikovao deset zakona i 12 drugih uredbi kojima je potrebno "prilagođavanje", preneli su tada  nemački mediji.

Doneseni tokom vladavine Adolfa Hitlera i nikada ažurirani, ovi zakoni su i dalje sadržavali termine kao što su „Vlada Rajha“ i „Ministar unutrašnjih poslova Rajha“.

Paragraf iz zakona iz 1939. koji reguliše nemedicinske radnike uključuje termin „ministar Rajha za nauku, obrazovanje i javno obrazovanje“, poziciju koju je poslednji imao Bernhard Rust, koji je izvršio samoubistvo 1945. kada se Nemačka predala savezničkim snagama.

Slični naslovi su uključeni u zakone o bankarstvu, porezima i kockanju, primetio je Bušman.

- Moj cilj je da eliminišem ove predustavne ostatke - rekao je Buskman za nemačku novinsku agenciju DPA u subotu. „Generalno, ove godine sam sebi postavio cilj da se ceo poseban deo krivičnog zakona ažurira.

Pored pozivanja na vladine pozicije iz nacističke ere, ministar je rekao da se neki delovi krivičnog zakona o ubistvu i ubistvu iz nehata odnose na „nacionalsocijalističku teoriju o vrstama počinilaca“.

Moderni nemački ustav stupio je na snagu 1949. godine, nakon što su ga odobrile zapadne sile koje su okupirale tadašnju Zapadnu Nemačku. Međutim, nemačko carstvo je donelo krivični zakon zemlje 1871. godine i preživeo je kroz Vajmarsku republiku, nacističku vladavinu, podelu i ponovno ujedinjenje. Ona je značajno prerađena tokom poslednjih 150 godina, posebno kada su odlomci koji kriminalizuju širenje nacističke ideologije umetnuti posle Drugog svetskog rata, preneo je RT.

BONUS VIDEO: IZGOREO OBLAKODER U IZGRADNjI -  Vatrogasci u Hong Kongu uspeli da se izbore sa vatrenom stihijom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (7)

SRUŠIO SE RUSKI STRATEŠKI BOMBARDER: Pao nakon borbenog zadatka u Ukrajini, oglasilo se i ministarstvo