"IMAMO USLOV, POVUCITE SE": Šolc vojnim povlačenjem Rusije traži mir u Ukrajini

Novosti onlajn

01. 03. 2023. u 18:19

NEMAČKA vlada smatra da bi Rusija trebalo da napravi prvi korak u postizanju mira u Ukrajini, izjavio je nemački kancelart Olaf Šolc na zajedničkoj pres konferenciji sa premijerom Letonije Krišjanisom Karinšom u Berlinu.

ИМАМО УСЛОВ, ПОВУЦИТЕ СЕ: Шолц војним повлачењем Русије тражи мир у Украјини

Foto: Profimedia

- Savršeno je jasno da je Rusija napala Ukrajinu i Rusija je ona strana koja bi trebalo da učini nešto sa tim kako bi svet bio moguć - smatra Šolc.

Naveo je da je prvi uslov da se ruska vojska povuče.

Kancelar je izjavio da je sada potrebno obratiti pažnju na situacije u oblasti politike bezbednosti na istočnom boku NATO-a.

- Saglasni smo sa tim da ćemo u slučaju napada zajedno štititi svaki santimetar teritorije Alijanse - tvrdi nemački kancelar i uverava da će Zapad nastaviti da podržava Ukrajinu onoliko koliko bude potrebno.

Šef Federalne obaveštajne službe Nemačke Bruno Kal je 22. februara pretpostavio da će Rusija stupiti u pregovore sa Ukrajinom nakon realizacije svih prednosti na bojnom polju. Prema njegovom mišljenju, trenutno je osnovni zadatak ruskog predsednika Vladimira Putina – postizanje vojnih uspeha. Na ovaj način ruska strana može da diktira mir na svojim uslovima.

Ranije, 20. februara je kinesko izdanje Global tajmsa napisalo da je teško početi pregovore o ukrajinskoj krizi, jer se Evropa zaglibila u mržnji prema Rusiji, a Vašington po svaku cenu želi poraz Moskve.

Poslednja runda pregovora između Rusije i Ukrajine je bila 29. marta 2022. godine u Turskoj. Vladimir Zelenski je 4. oktobra usvojio odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu zemlje o nemogućnosti pregovora. Kasnije je Kijev i zvanično odbio kontakte sa Moskvom, dok Rusija nikada nije odbijala pregovore.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: STRAVIČNE SLIKE IZ GRČKE - Operacija spašavanja putnika posle železničke nesreće i dalje traje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)