RAT U UKRAJINI: Kličko prokomentarisao svoju kandidaturu za predsednika Ukrajine (FOTO/VIDEO)

Novosti online

22. 02. 2023. u 07:00 >> 21:54

RAT u Ukrajini danas je ušao u 363. dan. Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se juče Federalnoj skupštini, prvi put od početka sukoba. On je uputio nuklearno upozorenje Zapadu zbog Ukrajine i obelodanio da Rusija suspenduje svoje učešće u bilateralnom sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja. Američki predsednik Džozef Bajden optužio je juče u Varšavi Rusiju da je u Ukrajini počinila ''zločine protiv čovečnosti i ratne zločine'' i istakao da će Moskva zbog toga biti kažnjena.

РАТ У УКРАЈИНИ: Кличко прокоментарисао своју кандидатуру за председника Украјине (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Instagram/ukrainian_army

Kličko prokomentarisao moguću kandidaturu za predsednika Ukrajine

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko nije želeo da konkretno kaže da li će na predsedničkim izborima sledeće godine izazvati ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

- Kada je zemlja u ratu, kada je veliki deo zemlje okupiran, kada je deset miliona ljudi van zemlje, politička konkurencija može biti pogubna za našu zemlju - rekao je on danas u intervjuu za nemačku novinsku agenciju.

Češka pomoć Ukrajini

Češki premijer Petr Fijala izjavio je danas da je Češka Ukrajini isporučila na stotinu komada teške vojne opreme tokom prošle godine, uključujući 89 tenkova, kao i da će nastaviti da podržava napore za pomoć Kijevu.

On je nakon sastanka zemalja istočnog krila NATO sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Varšavi rekao da će Alijansa ''braniti svaki pedalj zemalja članica'', prenosi Rojters.

Oboren ukrajinski Su-25

Ukrajinski Su-25 oboren je na nebu iznad Hersona, dok je leteo sa zadatkom da bombarduje Novu Kahovku, javile su ruske službe za vanredne situacije

Rusija je spremna za kontraofanzivu u Zaporoškoj oblasti

Rusija je spremna za kontraofanzivu u Zaporoškoj oblasti, kao i za odbranu Energodara svim sredstvima, izjavio je za Sputnjik vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

- Uvek vidimo ovu mogućnost i spremamo se za nju. Hvala Bogu, sada nije leto kada nismo imali dovoljno (municije), pukovi su bili opremljeni 15 odsto. Danas je kompletirano svih 100 odsto. Spremni samo da dočekamo neprijatelja potpuno naoružani i spremni smo za kontraofanzivu. Čekamo komandu od najvišeg vojnog rukovodstva - rekao je Balicki odgovarajući na pitanje o verovatnoći kontraofanzive ruskih trupa u Zaporožju.

On je dodao da su trupe spremne da brane Energodar svim mogućim i raspoloživim sredstvima.

- Imamo puk za radiohemijsku zaštitu koji je spreman da počne sa radom u slučaju najnepredviđenih okolnosti. Zbog toga danas ne vidimo velike pretnje. Ali pripremamo se, kao što i treba - zaključio je on.

Najev: Kijev se sprema za ofanzivu

Komandant Združenih snaga ukrajinske vojske Sergej Najev izjavio je da se Kijev prema za ofanzivu.

- Što se tiče naše ofanzive: spremamo vojsku, ali kada će se to desiti – ostaje tajna - rekao je Najev u intervjuu "Ukrinform".

Ranije je šef ukrajinske vojno-obaveštajne službe Kiril Budanov nagovestio da će se odlučujuće bitke u Ukrajini odvijati od sredine do kraja proleća.

Komentarišući situaciju na granici sa Belorusijom, on je napomenuo da će u slučaju povećanja broja ruskih i beloruskih trupa u njenoj blizini, to učiniti i Kijev.

Budanov traži stvaranje zone bezbednosti duž granice sa Rusijom

Načelnik glavnog obaveštajnog odeljenja ukrajinskog Ministarstva odbrane Kiril Budanov rekao je da Ukrajina treba da stvori bezbednosnu zonu duž granice sa Rusijom iz 1991. godine u širini od 40 do 100 kilometara.

Foto Arhiva

- Moramo stvoriti uslove za zonu bezbednosti oko naše granice. Kako to postići – postoji mnogo opcija - rekao je Budanov u intervjuu za ukrajinsko izdanje Forbs.

Gagin: Rusi u centru Bahmuta

Borbe u Bahmutu (ruski naziv Artjomovsk) se već vode gotovo u centru grada, rekao je Jan Gagin, savetnik vršioca dužnosti šefa DNR.

- Inicijativa je sada u rukama naših boraca, naše trupe su odavno ušle sa severne strane Artjomovska. Sada se već bore skoro u centru grada - rekao je on.

Prema Gaginovim rečima, predaja grada je pitanje vremena i desiće se "prilično brzo".

Oružane snage Ukrajine sada jednostavno nemaju snage za ozbiljne kontranapade, tvrdi Gagin.

Kina je žestoko odgovorila SAD na optužbe za oružje

Zvanični Peking je danas oštro odgovorio na optužbe Vašingtona da Kina razmatra da pošalje oružje Rusiji za rat u Ukrajini. Kina je optužila SAD i NATO da "šire neistine" o potencijalnoj ulozi Pekinga u sukobu.

Foto AP

- SAD i druge članice NATO-a sada stalno šire priču da bi Kina mogla da pošalje oružje Rusiji. To je laž koja je razotkrivena na početku ukrajinske krize - rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na redovnoj konferenciji za novinare.

RIA Novosti: Oborena dva drona iznad Marijupolja

U Mariupolju su PVO sistemi uništili dva drona, rečeno je RIA Novostima u gradskoj upravi.

- U noći 22. februara u blizini Mariupolja je zabeležen let dve neidentifikovane bespilotne letelice. Sistem PVO je blagovremeno snimio ciljeve i radio na njima - saopštio je kabinet gradonačelnika.

Oni su objasnili da su glasni zvuci koje su stanovnici nekih područja mogli čuti povezani sa radom PVO.

Dejstvo ruskih tenkova T-72 na Dnjepru

Uzbuna za vazdušni napad u Rusiji

Uzbuna za vazdušni napad objavljena je na celoj teritoriji Ukrajine, navodi se na sajtu ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Prema ovim podacima, alarm je objavljen u svim regionima gotovo istovremeno – oko 10.05.

U Rusiji upozorenja na raketne napade, vlasti demantuju

Vlasti Voronješke, Belgorodske i Kurganske oblasti demantovale su informacije o pretnji raketnim napadom, koji se puštao na nekoliko radio stanica odjednom.

- Ova poruka je provokacija saučesnika kijevskog režima i nije tačna. Situacija u regionu je pod kontrolom i bez incidenata. Molimo Voronježane da ostanu mirni i ne paniče - saopštila je vlada Voronješke oblasti.

Ukrajinci raketirali Marijupolj?

Nekoliko gradova na istoku Ukrajine u DNR među kojima je i grad Marijupolj našlo se na udaru raketne artiljerije ukrajinske vojske dugogo dometa lasniranom iz višecevnih lasnera raketa HIMARS.

Samo u Marijupolju prema izveštajima lokalnih medija zabeleženo je čak 15 detonacija.

Za sada nema zvaničnih potvrda ni sa ruske ni sa ukrajinske strane.

Maročko: Zaustavljen ukrajinski kontraudar

Oružane snage Ruske Federacije zaustavile su pokušaj protivudara ukrajinskih snaga bezbednosti u pravcu Krasnolimana, izjavio je za RIA Novosti potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- Ukrajinski militanti su preduzeli ofanzivne akcije iz područja naselja Stelmahovka, Mjasožarovka i Andrejevka, pokušavajući da zahvate naše položaje, koji su ranije zauzeti od neprijatelja. Ofanziva oružanih formacija Ukrajine osujećena je preventivnim udarima - tvrdi Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.

Mi-35 u Ukrajini

Generalštab Ukrajine: Odbijeni ruski napadi

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine izvestio je da je ukrajinska vojska odbila ruske napade u oblastima Donjecka i Luganska.

Prema podacima Generalštaba, ukrajinska vojska je u protekla 24 sata odbila ruske napade u blizini sedam naselja, uključujući Kuzemivku i Dibrovu u Luganskoj oblasti i Fedorivku, Jahidne, Berhivku, Bahmut i Kurdijumivku u Donjeckoj oblasti.

Vazduhoplovstvo Ukrajine izvršilo je osam napada na baze ruskih trupa i dva udara na položaje ruskih protivvazdušnih raketnih sistema, tvrde iz ukrajinskog Generalštaba.

Poljski "leopardi" uskoro u Ukrajini

Poljska će Ukrajini obezbediti 14 tenkova "leopard 2" u "naredne dve do tri nedelje" nakon što ukrajinske trupe završe obuku, saopštilo je 21. februara poljsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Foto Tanjug/AP

Portparol poljskog ministarstva spoljnih poslova Lukaš Jasina rekao je da još uvek treba da se postigne konsenzus među zemljama NATO-a, uprkos podršci Poljske za snabdevanje borbenih aviona Ukrajini.

- Baš kao što je bilo sa tenkovima, nadamo se da će ova koalicija biti dovoljno velika da sve više podržava Ukrajince. Avioni su veoma korisni u ukrajinskom ratu - rekao je Jasina. "Ipak, ja sam optimista", dodao je.

- Ali mi smo članica NATO-a i želimo da postignemo dogovor u svim takvim pitanjima da zajedno učestvujemo u tome jer je alijansa jača kada smo zajedno - rekao je portparol.

Rosteh povećao proizvodnju naoružanja za rusku vojsku

Rosteh je povećao proizvodnju naoružanja za rusku vojsku, uključujući bespilotne letelice kamikaze "KUB" i "lancet", kao i modernizovane višestruke raketne sisteme "tornado-S", rekli su za RIA Novosti u pres-službi državne korporacije.

- Preduzeća u sastavu Rosteha redovno razvijaju i snabdevaju trupe modernim i kvalitetnim naoružanjem, upečatljiv primer su dronovi "lancet" i "KUB" koji su se dokazali u zoni specijalne operacije, kao i višecevni raketni bacač "tornado-S". U potpunosti ispunjavamo svoje obaveze. U okviru državnog odbrambenog naloga, isporuke u nizu oblasti su višestruko porasle. Istovremeno, nastavljamo da unapređujemo naše tehnologije i razvoj - rečeno je RIA Novostima u korporaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

IZRAEL NOĆAS RAKETAMA GAĐAO SIRIJU: Na meti bile lokacije protivvazdušne odbrane