AMERIKA "POTPIRUJE VATRU": Kina ozbiljno zabrinuta zbog sukoba u Ukrajini, strahuje da će se oteti kontroli

Tanjug

21. 02. 2023. u 07:55

KINA je "duboko zabrinuta" da bi sukob u Ukrajini mogao da se otme kontroli, izjavio je danas šef kineske diplomatije Ćin Gang pozivajući pojedine zemlje da odmah prestanu da "potpiruju vatru", aludirajući pritom na Sjedinjene Američke Države, prenosi Rojters.

АМЕРИКА ПОТПИРУЈЕ ВАТРУ: Кина озбиљно забринута због сукоба у Украјини, страхује да ће се отети контроли

Foto AP

Ćin je u govoru na forumu u kineskom Ministarstvu spoljnih poslova rekao i da te zemlje treba da prestanu da govore "danas Ukrajina, sutra Tajvan".

- Snažno se protivimo bilo kom obliku hegemonije, stranog mešanja u pitanja Kine - rekao je kineski ministar spoljnih poslova.

Ćinovi komentari dolaze posle vesti ruskih agencija da će vodeći kineski diplomata Vang Ji danas posetiti Moskvu, a pred "mirovni govor" predsednika Kine Si Đinpinga koji se očekuje u petak, na godišnjicu početka rata u Ukrajini.

U međuvremenu je Kina objavila dokument Globalne bezbednosne inicijative (GSI), koji se oslanja na koncept "nedeljive bezbednosti".

U dokumentu koju objavljuje agencija Sinhua ističe se da širenje mira i bezbednosti u svetu mora da bude težnja svih zemalja, prenosi TASS.

- Kina je duboko zabrinuta zbog stalne eskalacije konflikta u Ukrajini, kao i da je u opasnosti da se čak otrgne kontroli - rekao je Ćin.

- Zahtevamo od pojedinih zemalja da odmah prestanu da potpiruju vatru.

Šef kineske diplomatije dodao je da će Kina nastaviti da pomaže u održavanju mirovnih razgovora o Ukrajini, preneo je TASS.

- Nastavićemo da radimo s međunarodnom zajednicom kako bismo promovisali dijalog i konsultacije, uklanjanje zabrinutosti svih strana i postizanje univerzalne bezbednosti - zaključio je Ćin.

BONUS VIDEO: STIŽE POMOĆ SA SVIH STRANA: I Irak i Iran uputili avione sa hranom i lekovima u Siriju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

BORBE MORAJU DA SE NASTAVE Lavrov: Ako dođe do pregovora – nećemo praviti nikakve pauze