RAT U UKRAJINI: Prave novi kotao za VSU - Vagnerovci napreduju kod Bahmuta; Front kod Starobeljska samo što ne provri (MAPA/FOTO)

Novosti online

10. 02. 2023. u 06:48 >> 21:52

U TOKU je 352. dan specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini. Vladimir Putin rekao je da Rusija nije započinjala nikakva borbena dejstva nego nastoji da ih okonča. Vladimir Zelenski u Briselu tražio od EU pomoć u modernom oružju. Emanuel Makron izjavio da lovci nisu ono što je Ukrajini sada potrebno, te da ih Francuska neće isporučivati.

РАТ У УКРАЈИНИ: Праве нови котао за ВСУ - Вагнеровци напредују код Бахмута; Фронт код Старобељска само што не проври (МАПА/ФОТО)

FOTO: AP/Tanjug

IAEA: Obustavljen rad jednog reaktora Hmeljnicke NE

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je saopštila da je rad jednog od energetskih blokova Hmeljnicke nuklearne elektrane bio obustavljen „zbog nestabilnosti u napajanju električnom energijom usled granatiranja “.

Misija IAEA je, istovremeno, potvrdila da svi sistemi nuklearne bezbednosti rade kako treba.

 

 

Da Silva: Stvoriti uslove za pregovore


Brazilski predsednik Luis Injasio Lula da Silva izjavio je da Rusiji treba pružiti „minimalne uslove” za prestanak sukoba u Ukrajini.

-Rusija nije mala zemlja. Treba stvoriti narativ koji bi Rusima dao minimalne uslove za završetak rata. Hajde da okončamo rat i zatim za pregovaračkim stolom razmotrimo šta želimo, istakao je Silva u intervjuu TV Si-En-En.

Foto: Profimedia

Luis Injasio Lula da Silva


Prema njegovim rečima, on želi da razgovara o primirju ne samo sa Rusijom, već i sa SAD, Kinom, Indijom, Indonezijom, „sa svima”.

Brazilski predsednik boravi u poseti SAD.

 

 

Granatiran Melitopolj

Usled ukrajinskog granatiranja Melitopolja, Zaporoška oblast, oštećeno je i uništeno dosta stambenih objekata, naveo je član glavnog saveta administracije regiona Vladimir Rogov.

Foto Profimedia

Amerika daje 60 miliona dolara Kijevu

Sjedinjene Države će dati Ukrajini dodatnih 60 miliona dolara za osiguravanje sajber bezbednosti, izjavila je tokom posete Kijevu zamenica šefa Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Izabel Kolman.

Soledarski front: Formira se novi kotao za VSU u Bahmutu (MAPA)


Severno od Bahmuta, ruske jedinice su napredovale na severnu i jugoistočnu periferiju Paraskovjevke, istiskujući ukrajinske oružane snage sa njihovih položaja. U dva sela, uključujući i Krasnu Goru, situacija za ukrajinske formacije se pogoršava.

Ruske trupe aktivno pokušavaju da zaobiđu sistem utvrđenja sa severa i stignu do autoputa Bahmut-Slavjansk, potpuno lišavajući zaliha Bahmutski garnizona. Pored toga, ovo će omogućiti da se ruske jedinice približe Berhovki i, u budućnosti, da ubace grupu u severno predgrađe Bahmuta i stvore mini-kotao.

Za jačanje grupacije trupa u Bahmutu i ​​okolini raspoređen je bataljon 30. OMBR, kao i odvojene formacije novostvorene 47. artiljerijske brigade, delimično upućene u pomoć Oružanim snagama Ukrajine u Bahmutu. Osim toga, u zoni borbenih dejstava nalaze se nacionalisti iz 24. jurišnog bataljona „Ajdar“ 53. brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Ilustracija telegram rybar



Na pravcu Lisičansk nastavlja se poziciona ofanziva Oružanih snaga RF na Belogorovku. Posle uspešnog napada na selo od strane ruskih vojnika, Oružane snage Ukrajine su se povukle na zapadnu periferiju, uspevši da se pregrupišu i delimično zadrže selo. Sada borci Oružanih snaga RF jurišaju na ukrajinsko utvrđeno područje uz podršku artiljerije.

Južno od Belogorovke, Oružane snage Ukrajine sa snagama 10. MGBR izvršile su napad na pozicionu liniju ruske vojske u Zolotarevki sa zadatkom da prodru u odbrambene redove. U ovoj fazi nema značajnijih uspeha, međutim, nastaviće se pokušaji da se obuzda tempo ofanzive Oružanih snaga RF u drugim pravcima.

Na jugozapadu Bahmuta Vagnerovci su, uz podršku artiljerije i avijacije, napredovali u oblasti vodenog kanala i stigli do autoputa od Konstantinovke. Ukopavajući se tamo i na severu Bahmuta, ruske jedinice su pod kontrolom vatre zapravo preuzele kontrolu nad svim logističkim putevima do grada.

 

Vazdušna uzbuna u više regiona Ukrajine

Ukrajinski mediji javili su o eksploziji u oblasti Nikolajev.

-Prijavljuju eksploziju u Mikolajvskoj oblasti i rad PVO u (delu koji kontroliše Kijev – prim. aut.) Zaporožskoj oblasti, navodi ukrajinsko izdanje Strana.ua u telegram kanalu.

Prema zvaničnom resursu za uzbunjivanje građana, alarm se oglasi samo u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine i na teritoriji Zaporoške oblasti koju kontroliše Kijev.

FOTO: Tanjug/AP

Kijev konfiskuje rusku imovinu

Vlada Ukrajine će konfiskovanu imovinu koja pripada Rusiji i ruskim kompanija prodati na javnoj i transparentnoj aukciji, saopštio je ukrajinski premijer Denis Šmigalj.

On je na telegram kanalu dodao da je Vlada danas usvojila odluku kojom se reguliše ta prodaja.

Kako se navodi, prihod sa aukcije će biti usmeren na obnavljanje energetskog sistema, stambene objekte, deminiranje teritorija, kao i „mnogo drugih stvari koje vraćaju nadu u bolju budućnost“.

 

Foto: Printskrin Youtube/Segodnя


Kijev: Niko nije predlagao razmenu teritorija za mir

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak izjavio je da Ukrajina nije dobijala predloge koji bi predviđali teritorijalne ustupke u zamenu za zaključivanje mira.

 

FOTO: AP/Tanjug

 

Melonijeva uporedila EU sa Titanikom

Komentarišući sastanak francuskog predsednika Emanuela Makrona i ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog u Parizu, premijerka Italije Đorđa Meloni je izjavila da bi njen savet bio da se takav sastanak ne organizuje jer cilj treba da bude da se pošalje signal da je Evropska unija jedinstvena po pitanju ukrajinskog sukoba. Povukla je paralelu sa „Titanikom“.

Starobeljski pravac: Nešto se krčka sa obe strane, artiljerija pravi rupe u odbrani (MAPA)


Na sektoru Kupjanska, posle blagog napredovanja Oružanih snaga RF kod Dvurečnova i Sinkovke, situacija se stabilizovala. Artiljerijske posade razmenjuju vatru, a male bespilotne letelice se koriste duž linije dodira.

Komanda Oružanih snaga Ukrajine aktivno koristi izviđače za gađanje artiljerijskih i minobacačkih jedinica. Pored toga, dve DRG (diverzantsko-izviđačke grupe) iz specijalnih snaga Alfa deluju u oblasti Dvurečnova i Borovaja.

Istovremeno, komanda Oružanih snaga Ukrajine izgrađuje borbene i logističke sposobnosti na severu Harkovske oblasti, a posebno u Kupjanskoj oblasti. Na delu Kupjansko-Uzlovi i Borovaja izgrađeni su pontonski prelazi da bi se pojednostavilo snabdevanje trupa.

Pored toga, jedinice 16. bataljona 58. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine prebacuju se iz pravca Zaporožja u Boljšoj Burluk i Kupjansk. Prebacivanje osoblja i opreme se vrši kombinovano - železničkim i drumskim putem.

Ilustracija telegram rybar

Nastavljaju se pozicione borbe u limanskom sektoru. Vojnici Oružanih snaga Ruske Federacije učvrstili su položaje na oslobođenim teritorijama, a formacije Oružanih snaga Ukrajine gomilaju snage za kontraofanzivu.

Komanda Oružanih snaga Ukrajine očekuje intenziviranje neprijateljstava: snage 25. vazduhoplovne brigade koncentrisane su na liniji Jampolovka-Terni, a jedinice 66. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine koncentrisane su u rejonu Balka Žuravka.

U Peski-Radkovskom je zabeleženo prisustvo osoblja 1. bataljona novostvorene 67. brigade iz 10. armijskog korpusa Oružanih snaga Ukrajine. Prebacivanje novoformirane jedinice na Liman svedoči o nagomilavanju grupe bilo uoči ruskog napada, bilo u pripremi za napad na Kremenu.

Foto Tanjug/AP

U sektoru Lisičanskog, ruske trupe nastavljaju svoju pozicionu ofanzivu u oblasti Belogorovke. Oko polovine sela je pod kontrolom Oružanih snaga RF. Ukrajinske formacije pokušavaju da izvrše kontranapad.

 

UN izrazile zabrinutost zbog malatretiranja ruskih vojnika

UN su izrazile zabrinutost ministru odbrane Ukrajine u vezi sa maltretiranjem koje sprovidi VSU prema ruskim ratnim zarobljenicima, rekla je za RIA Novosti portparolka OHCHR-a.

 

Lider DNR: Ruska vojska se utvrdila u južnom delu Ugljedara

Ruska vojska utvrdila se u južnom delu Ugljedara, ali Kijev nastavlja da prebacuje svoje rezerve u grad, izjavio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

 - Ugljedar je jedan od prilično vrelih pravaca sada. U južnom pravcu, u suštini, u predgrađu Ugljedara, utvrdili su se naši odredi. Protivnik nastavlja da prebacuje rezerve u prilično velikom broju, što je usporilo oslobađanje tog naselja, ali, naravno, naši planovi se apsolutno nisu promenili - rekao je Pušilin novinarima.

Pušilin je, takođe,rekao da ukrajinske snage pokušavaju da podignu nove linije odbrane izvan Ugljedara, te da je počela evakuacija civila iz Ugljedara u Volnovahu.

 - U poslednjoj nedelji primećujemo izvesno zaoštravanje situacije. Protivnik gađa gradove u pozadini. Ukrajinske snage obavezno nanose štetu civilnoj i ključnoj infrastrukturi gde god mogu - rekao je Pušilin.

 

Gruško: Kanali veze Rusije i NATO-a ostaju otvoreni

Telefonski kanali vojne komunikacije Rusije i NATO-a i dalje su otvoreni, ali u sadašnjim uslovima ne može biti reči o normalnom dijalogu, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Gruško.

 - Reč je pre svega o telefonskoj vezi načelnik Generalštaba Rusije i komandanta vojske NATO-a u Evropi, predsednikom vojnog komiteta. Našem ambasadoru u Belgiji takođe je naloženo da ostvaruje kontakte sa štabom onda kada je to neophodno - rekao je Gruško za televizijski kanal „Rusija 24“.

Ruska strateška avijacija pokrenula novi talas raketnih napada na ciljeve širom Ukrajine

Kao navode ukrajinski izvori sa bombarderqa Tu-95MS lansirano je prema prvim procenama 40 krastarećih raketa tipa H-101 od kojih su neke vež pogodile ciljeve u Harkovu i Kijevu.

Kako se navodi u Harkovu je pogođen energetski objekat, saopštio je gradonačelnik Terehov, a u Kijevu prema nepotvrđenim informacijama pogođena je elektrana CHP-5.

Gradske vlasti Kijeva se nisu oglašavale.

U Kirovogradskoj, Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Odeskoj oblasti radi PVO. Eksplozije su odjeknule u blizini grada Kremenčuka u Poltavskoj oblasi.

 

Ukrajina tražila od Holandije lovce F-16

Ukrajina je podnela zahtev Holandiji za isporuku lovaca F-16, saopštio je holandski ministar odbrane Kajsa Olongren.

„Ukrajina je zaista zatražila od nas pomoć u isporuci lovaca, ali tu molbu nije lako ispuniti. Potrebno je da razmotrimo dostupnost F-16 Amerikancima i drugim saveznicima“, naveo je Olongren.

Krajem januara Holandija je objavila da namerava da isporuči Kijevu dva sistema „patriot“ i rakete.

Uzbuna širom Ukrajine

Ukrajina izveštava o poletanju aviona za rano upozorenje A-50U Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije koji usmerava i koordiniše lansiranje projektila.

Izveštava se i o podizanju strateških bombardera Tu-95, koji mogu da nose krstareće rakete.

 - Postoji velika opasnost od raketnog napada - izjavio je šef vojne administracije Kijeva Sergej Popko.

 - Ne ignorišite signale za vazdušni napad. Kada se oglase sirene, odmah idite u sklonište. Čuvajte sebe i svoje najmilije. Verujte u našu protivvazdušnu odbranu - napisao je Popko.

Moskva: Nema krajnjeg roka za zonu bezbednosti oko Zaporoške nuklearke

Predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije Aleksej Poliščuk izjavio je da nema nikakvog krajnjeg roka za obrazovanje zaštitne zone oko Zaporoške nuklearne elektrane, ali da Kijev nije zainteresovan da reši to pitanje.

On je podsetio na to da Rusija ne vodi direktne pregovore s Ukrajinom o stvaranju zone bezbednosti oko Zaporoške nuklearne elektrane.

 - Stav kijevskog režima o ovom pitanju nam je poznat u opštim crtama. Radimo na tom pitanju isključivo sa sekretarijatom Međunarodne agencije za atomsku energiju i neposredno s njenim direktorom Rafaelom Grosijem - dodao je diplomata.

Žestok napad ruskih snaga na Zaporožje

Ukrajinski gradonačelnik Zaporožja Anatolij Kurtjev objavio je danas da su ruske snage jutros ispalile 17 projektila na Zaporožje u roku od sat vremena, a napadnuta je energetska infrastruktura grada.

Ovo je bio najveći napad ruskih snaga na Zaporožje od početka rata, prenosi agencija Union.

Ovog jutra je u Ukrajini objavljena velika vazdušna uzbuna. Svi ukrajinski regioni, osim zapadne Ukrajine i Odese, oko četiri sata ujutru našli su se u crvenoj zoni, koja označava najveću moguću opasnost od vazdušnih udara. Eksplozije su zabeležene u Harkovu, Dnjepru i Zaporožju. Ukrajinska PVO je oborila nekoliko projektila i dronova „šahid“, dodaje agencija.

Poliščuk: Moskva podseća da će zapadno oružje u Ukrajini postati legitimna meta Rusije

Moskva, u svetlu planova Zapada da snabdeva Kijev novim vrstama naoružanja, podseća da će ono postati legitimna meta ruske vojske i da će biti uništeno, rekao je Aleksej Poliščuk, direktor drugog odeljenja zemalja ZND Rusije. 

On je napomenuo da će proširenje opsega isporuke zapadnog naoružanja Kijevu neminovno dovesti do eskalacije sukoba.

 - Tako da ne smanjujemo budnost, shvatajući da će režim u Kijevu, ako se dobije željeno oružje, pojačati granatiranje i možda će pokušati da udari na Krim - rekao je diplomata.

Prema njegovim rečima, „svu odgovornost za takve akcije snosiće zapadni kustosi današnje Ukrajine, uz čiju aktivnu podršku Oružane snage Ukrajine koriste već isporučeno zapadno oružje za granatiranje ruskih gradova i ubijanje civila“.

 - Još jednom naglašavamo da se svako oružje koje se isporuči Kijevu smatra od strane Oružanih snaga Rusije legitimnim vojnim ciljem i biće uništeno - zaključio je on.

Oružane snage Ukrajine nastavljaju granatiranje pravoslavnog manastira kod Ugledara

Ukrajinske trupe nastavljaju sa udarima na Svetouspenski Nikolo-Vasiljevski manastir kod Ugledara, čije su zgrade teško oštećene, javlja dopisnik RIA Novosti.

Uprkos učestalosti granatiranja i kolosalnih razaranja, manastir služi kao sklonište za preostalo sveštenstvo i izbeglice. Ljudi tamo žive u teškim uslovima: potpuno im nedostaje bilo kakva komunikacija, uključujući i struju.

Zbog stalnog granatiranja, lokalni stanovnici nisu uvek u mogućnosti da se kreću po teritoriji, često je nemoguće čak i otići po vodu.

U Kijevu i većini regiona Ukrajine čuje se upozorenje o vazdušnom napadu

U Kijevu i u nizu regiona Ukrajine oglasila se uzbuna za vazdušni napad, prema podacima onlajn mapa ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Prema izvoru, alarm se oglasi u Kijevu, u Žitomiru, Vinici, Černigovu, Čerkasiju, Kirovogradu, Nikolajevu, Sumskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, kao i na teritorijama DNR, Zaporoške i Hersonske oblasti pod kontrolom od Kijeva.

Bonus video:

Ruska vojska u akciji u Siriji: Pomažu nakon zemljotresa


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna