PUTINOV KUVAR ZAČINIO RAT, A SAD SLEDI PROMENA: Vagner menja taktiku

Novosti Onlajn

09. 02. 2023. u 10:08

RUSKA plaćenička grupa Vagner prestala je da regrutuje zatvorenike za borbu u Ukrajini, izjavio je osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin.

ПУТИНОВ КУВАР ЗАЧИНИО РАТ, А САД СЛЕДИ ПРОМЕНА: Вагнер мења тактику

Foto: Profimedia/Ilustracija/Javno vlasništvo

- Regrutovanje zatvorenika od strane privatne vojne kompanije Vagner je potpuno prestalo - rekao je Prigožin u odgovoru na zahtev ruskih medija za komentar objavljen na društvenim mrežama.

- Mi ispunjavamo sve svoje obaveze prema onima koji sada rade za nas - rekao je on.

Vagner je počeo da regrutuje zatvorenike u ruski kazneni sistem u leto 2022. godine, a Prigožin, restoranski preduzetnik koji je služio devet godina zatvora za vreme Sovjetskog Saveza, ponudio je osuđenicima pomilovanje ako prežive šest meseci u Ukrajini.

Vagner nije pružio informacije o tome koliko je osuđenika pristupilo njegovim redovima, ali zvanični ruski podaci objavljeni u novembru pokazuju da je broj zatvorenika u zemlji pao za više od 20.000 između avgusta i novembra, što je najveći pad u više od decenije.

U decembru je Rojters izvestio da američka obaveštajna zajednica veruje da je Vagner imao 40.000 boraca raspoređenih u Ukrajini, što čini ogromnu većinu osoblja grupe u zemlji.

Vagnerova grupa je poslednjih meseci igrala sve značajniju ulogu u ruskom ratu u Ukrajini, a plaćeničke snage su vodile višemesečni napad na grad Bahmut u Donjeckoj oblasti.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI - Snimci Narodne milicije DNR

(Index.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NAKON VUČIĆEVIH PITANJA MUK: Predsednik o lažnim patriotama (VIDEO)