PUTINOV KUVAR ZAČINIO RAT, A SAD SLEDI PROMENA: Vagner menja taktiku

Novosti Onlajn

09. 02. 2023. u 10:08

RUSKA plaćenička grupa Vagner prestala je da regrutuje zatvorenike za borbu u Ukrajini, izjavio je osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin.

ПУТИНОВ КУВАР ЗАЧИНИО РАТ, А САД СЛЕДИ ПРОМЕНА: Вагнер мења тактику

Foto: Profimedia/Ilustracija/Javno vlasništvo

- Regrutovanje zatvorenika od strane privatne vojne kompanije Vagner je potpuno prestalo - rekao je Prigožin u odgovoru na zahtev ruskih medija za komentar objavljen na društvenim mrežama.

- Mi ispunjavamo sve svoje obaveze prema onima koji sada rade za nas - rekao je on.

Vagner je počeo da regrutuje zatvorenike u ruski kazneni sistem u leto 2022. godine, a Prigožin, restoranski preduzetnik koji je služio devet godina zatvora za vreme Sovjetskog Saveza, ponudio je osuđenicima pomilovanje ako prežive šest meseci u Ukrajini.

Vagner nije pružio informacije o tome koliko je osuđenika pristupilo njegovim redovima, ali zvanični ruski podaci objavljeni u novembru pokazuju da je broj zatvorenika u zemlji pao za više od 20.000 između avgusta i novembra, što je najveći pad u više od decenije.

U decembru je Rojters izvestio da američka obaveštajna zajednica veruje da je Vagner imao 40.000 boraca raspoređenih u Ukrajini, što čini ogromnu većinu osoblja grupe u zemlji.

Vagnerova grupa je poslednjih meseci igrala sve značajniju ulogu u ruskom ratu u Ukrajini, a plaćeničke snage su vodile višemesečni napad na grad Bahmut u Donjeckoj oblasti.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI - Snimci Narodne milicije DNR

(Index.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IRAN NEĆE ODGOVORITI: Okončani drektni međusobni sukobi Irana i Izraela