HOĆE LI SVET POMOĆI KIJEVU DA LETI NEBOM? "Biće posledica, krvava žetva ide na vašu savest"

Novosti Onlajn

09. 02. 2023. u 09:27

SNABDEVANjE Kijeva borbenim avionima od strane Velike Britanije dovešće do vojno-političkih posledica po evropski kontinent i ceo svet, navodi se u komentaru ruske ambasade u Londonu, koji prenosi RIA Novosti.

ХОЋЕ ЛИ СВЕТ ПОМОЋИ КИЈЕВУ ДА ЛЕТИ НЕБОМ? Биће последица, крвава жетва иде на вашу савест

Foto: Printskrin Youtube/ Minoboronы Rossii

- Želim da podsetim zvanični London, na njihovoj je savesti u takvom scenariju "krvava žetva" sledećeg kruga eskalacije, kao i vojno-političke posledice koje iz toga proizilaze po evropski kontinent i ceo svet - navode iz ruske ambasade.

Podsećamo, britanski premijer Riši Sunak zatražio je od ministra odbrane Bena Volasa da istraži koje bi borbene avione Velika Britanija potencijalno mogla da isporuči Ukrajini, saopštio je Dauning strit.

- Premijer je zadužio ministra odbrane da istraži koje avione možemo da obezbedimo, ali da budemo jasni, ovo je dugoročno rešenje, a za Ukrajinu su sada najvažniji kratkoročni kapaciteti - objasnio je Sunakov portparol.

Portparol je naglasio da nije doneta konačna odluka o slanju britanskih aviona u Ukrajinu, ali je napomenuo da Volas "aktivno" razmatra to pitanje.

- Ono što još nismo odlučili je da li ćemo poslati britanske borbene avione. Očigledno se vodi diskusija među drugim zemljama o njihovim borbenim avionima, od kojih su neki sličniji onome na šta su ukrajinski piloti navikli - dodao je on, navodi Gardijan.

Riši Sunak je juče rekao kako "ništa nije isključeno" kad je u pitanju pružanje vojne pomoći Ukrajini. Podseća da je Velika Britanija, iza SAD, bila najveći pojedinačni donator vojne opreme Ukrajini prošle godine i prva članica G7 koja je najavila borbene tenkove Ukrajini. Kaže kako veruje da je upravo njegova zemlja predvodila "međunarodne razgovore" koji su doveli do toga da druge zemlje isporuče tenkove Ukrajini.

Sunak je potvrdio da su borbeni avioni bili tema razgovora sa Volodimirom Zelenskim. Naglašava da je odluka o obuci ukrajinskih vazdušnih snaga na avionima NATO standarda "prvi korak u mogućnosti pružanja naprednih aviona".

- To je proces. Potrebno je neko vreme. Danas smo započeli taj proces. To je zato što želimo da podržimo predsednika i njegovu zemlju u ostvarivanju pobede. Ništa nije izvan stola - dodao je.

BONUS VIDEO: PRVI "LEOPARD" TENKOVI STIŽU U UKRAJINU - Transport sa aerodroma u Kanadi

(RIA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OVO JE MUŽ KOJI JE UBIO ŽENU I DETE, PA SEBE: Tragedija koja je ostavila Pančevo bez reči (FOTO)