BEZBEDNOST SAD U KRIZI? Politiko tvrdi da bi Severna Koreja mogla da ispali više raketa nego što Vašington ima presretača

Novosti Onlajn

09. 02. 2023. u 09:57

SJEDINjENE Američke Države možda nemaju dovoljno raketne odbrane za presretanje severnokorejske balističke rakete, piše Politiko.

БЕЗБЕДНОСТ САД У КРИЗИ? Политико тврди да би Северна Кореја могла да испали више ракета него што Вашингтон има пресретача

Foto Tanjug/AP

Sjedinjene Države možda nemaju dovoljno raketnih odbrambenih kapaciteta da presretnu severnokorejske interkontinentalne balističke rakete (ICBM), piše list Politiko, pozivajući se na stručnjake.

Ranije je objavljeno da je severnokorejski lider Kim Džong Un učestvovao u noćnoj vojnoj paradi u čast 75. godišnjice osnivanja Korejske narodne armije (KPA). Prema pisanju medija, paradi je prisustvovala nova interkontinentalna balistička raketa (ICBM) na čvrsto gorivo (ICBM) i novi tenkovi, čiji naziv nije poznat.

Kako prenosi Politiko, prema slikama parade, u njoj je učestvovao konvoj od 10-12 severnokorejskih ICBM Hvaseong-17.

- SAD imaju samo 44 zemaljska presretača koji se mogu lansirati sa Aljaske i Kalifornije da unište dolazeće ICBM u letu. Pod pretpostavkom da oružje Severne Koreje može da nosi četiri bojeve glave, sasvim je moguće da bi Pjongjang mogao da ispali više bojevih glava na SAD nego što Sjedinjene Države imaju presretača - navodi se u publikaciji.

Kako naglašava Politiko, iz Saveta za nacionalnu bezbednost SAD još nije bilo komentara o situaciji.

BONUS VIDEO: RETKI SNIMCI - Pogledajte Severnu Koreju, zemlju iza "gvozdene zavese"

(RIA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju