ODBRANA RIMA OD DIVLJIH SVINJA: Zbog nezvanih gostiju koji se kreću u krdima, izgrađene žičane ograde

Milica Ostojić (Rim)

03. 02. 2023. u 18:48

VIĐALI smo ih ispred bolničkih kapija, na Trgu Svetog Petra u Rimu, na ulicama, na trotoarima, oko kontejnera došle po obrok već navikle da ih tamo čeka ili u kesama bačenim okolo sa ostacima hrane, u najvećem rimskom parku Vila Pamfili gde dnevno boravi na hiljade ljudi koji idu u šetnju sa decom ili džogiraju, ispred osnovnih škola, u najpoznatijoj turističkoj zoni Trastevere gde dođe na hiljade turista.

ОДБРАНА РИМА ОД ДИВЉИХ СВИЊА: Због незваних гостију који се крећу у крдима, изграђене жичане ограде

Foto: M. O.

Procene su u da u provinciji grada i Rimu ima oko 25.000 divljih svinja, a u regionu Lacija između 80 i 100.000. Juna meseca 2022 godine od njih 72.000 polovina je ubijena zbog vanrednog stanja svinjske kuge. Zbog nezvanih gostiju koji se kreću u krdima, čitave porodice divljih svinja, izgrađene su žičane ograde na brojnim mestima gde je ustanovljeno da otuda ulaze u grad, ponajviše na severnom delu Rima, šumovitom delu gde žive, gde se razmnožavaju u ogromnim količinama.

Šta se sve nije pokušavalo, a onda se njihove porodice pred preprekama presele u druge zone i iznenade Rim. Tako su sada opština Kampidoljo i Odelenje za zaštitu Ambijenta odlučili da urgento reaguju i izdvojena je suma od 150.000 evra da se izgradi čvrsta metalna ograda u jednom delu grada koji se graniči sa prirodnom rezervom, odakle su krenule da izlaze čitave porodice u grad, jer je postojeća ograda slaba i ne predstavlja bilo kakvu barijeru za njihov ulazak.

To ne bi bila vest da nije reč o glavnom putu sa četiri trake koji vodi na morsku obalu, leto stiže i opasnost od njihovog izlaska i sudara sa automobilima je ogromna. Izgradiće se jak žičani zid u dužini od 2,5 kilometra, ikresati šiblje u kojem se skrivaju ili žive, sve to treba da bude gotovo do leta.

To je već koji po redu pokušaj odbrane grada od divljih svinja, i pored takvih ograda svedoci smo velikog broja incidenata, u sudaru sa automobilima ili sa motorbiciklom u iznendnom izlasku na ulice. Za Božić duž Tibra šetaju turisti i iznenada pred njih izlazi čitavo krdo divljih svinja, ni manje ni više dvadeset. Vlasnicima pasa savetuje se da drže svoje kuce u šetnji na lancu jer se dogodilo ne jednom da žena izvede psa u šetnju, bude napadnuta od divlje svinje u pokušaju da odbrani psa.

I uvek postoji i ona druga strana medalje, animalisti protestvuju da se divlje svinje zatvaraju u kaveze a o ubijanju da i ne govorimo, nije da su se jednom sukobili sa snagama javnog reda koje su krenule u lov na nezvane goste usred grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba