BRISEL "KUVA" NOVE SANKCIJE RUSIJI: Evropska komisija na čelu sa Ursulom fon der Lajen na samitu u Kijevu

G. ČVOROVIĆ - Od stalnog dopisnika Brisel

03. 02. 2023. u 07:50

EVROPSKA unija sprema novi set sankcija protiv Rusije, povodom godišnjice invazije na Ukrajinu.

БРИСЕЛ КУВА НОВЕ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ: Европска комисија на челу са Урсулом фон дер Лајен на самиту у Кијеву

Fon der Lajenova sa Zelenskim u Kijevu,Foto AP

S tom porukom juče je u Kijev došla predsednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen, zajedno sa petnaestak evropskih komesara, među kojima je i šef diplomatije Đozep Borelj.

- Do 24. februara, tačno godinu dana od početka invazije, imamo za cilj da uvedemo deseti paket sankcija - poručila je Fon der Lajenova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Zasada nije otkriveno šta bi ovaj paket mogao da sadrži. EU je, posle dugog većanja i pregovaranja među svojim članicama, uspela da sredinom decembra usvoji prethodni, deveti paket sankcija, u kojima su između ostalog zaleđena sredstva u inostranstvu za 190 ruskih osoba i privrednih subjekata.

- Rusija plaća visoku cenu jer naše sankcije nagrizaju njenu ekonomiju, vraćajući je čitavu generaciju unazad - poručila je Ursula fon der Lajen za koju je jedna od najznačajnijih mera bilo određivanje maksimalne cene za izvoz ruske nafte od 60 dolara za barel.

Ocenila je da ova mera Rusiju košta 160 miliona evra dnevno. Sada bi ona trebalo da se proširi i na naftne derivate.

Tokom konferencije za medije juče u Kijevu Fon der Lajenova se osvrnula i na korupciju koja pogađa Ukrajinu usred rata s Rusijom, a u vezi sa pretresima koji su izvršeni u sredu i nedavnih otpuštanja visokih zvaničnika zbog slučajeva korupcije u vezi sa zalihama vojske. Fon der Lajenova je juče pohvalila brzu reakciju ukrajinskih vlasti. Korupcija je značajno pitanje, usred rata, i slanja velike evropske pomoći, ali i kao smetnja za neko buduće članstvo u EU.

Ekipa iz Evorpske komisije i članovi ukrajinske vlade imali su upravo za juče zakazan zajednički međuvladin sastanak, u vezi sa prihvaćenom ukrajinskom kandidaturom za članstvo koje se nalazi na dugom štapu. Ova poseta se, zbog toga, pre svega vidi kao nova deklarativna podrška EU Kijevu, a ne kao napredak na evropskom putu. Izvršno telo EU u ovoj poseti Ukrajini vidi "jak simbol povodom neopravdane agresije Rusije".

- Lepo je vratiti se u Kijev, u moju četvrtu posetu od početka ruske invazije. Ovoga puta, s timom komesara. Ovde smo zajedno da pokažemo da EU stoji uz Ukrajinu, čvrsto kao i uvek.

I, da produbimo našu podršku i saradnju - poručila je Fon der Lajenova.

Istovremeno, danas će se na samitu EU - Ukrajina Ursuli fon der Lajen u Kijevu pridružiti i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

KIJEV TRAŽI JOŠ DESET MILIJARDI

UKRAJINI treba još dolara. Zamenica ministra finansija Olga Zikova kaže da su zasad dobili obećanje za 30 milijardi dolara za tekuću godinu, ali im je potrebno još 10.

- Računamo na pomoć evropskih zemalja i međunarodnih finansijskih organizacija među kojima je i MMF - kazala je Zikova. B. V.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!