NA STOLU PITANJE ČLANSTVA UKRAJINE U EU: Fon der Lajenova i Borelj danas sa Zelenskim

Tanjug

03. 02. 2023. u 08:46

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen i visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj sastaće se danas u Kijevu, na samitu Ukrajina-EU, sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim kako bi razgovarali o novom paketu sankcija Rusiji, kao i pitanju članstva Ukrajine u EU.

НА СТОЛУ ПИТАЊЕ ЧЛАНСТВА УКРАЈИНЕ У ЕУ: Фон дер Лајенова и Борељ данас са Зеленским

Foto: Tanjug/AP

Zelenski je pozvao na nove sankcije EU protiv Rusije, ali nove sankcije koje blok priprema za godišnjicu početka rata u Ukrajini neće biti u skladu sa zahtevima njegove vlade.

- Danas vidimo da je tempo sankcija u Evropi malo usporen. Teroristička država (Rusija) se prilagođava sankcijama. Trebalo bi to rešiti. Verujemo da to možemo zajedno - rekao je Zelenski juče na zajedničkoj konferenciji za novinare zajedno sa Fon der Lajenovom. 

Fon der Lajenova je rekla da Rusija plaća veliku cenu, jer sankcije nagrizaju njenu ekonomiju, vraćajući je unazad za jednu generaciju.

Današnji samit Ukrajina-EU prvi je skup visokog formata u ukrajinskoj prestonici od početka rata 24. februara 2022. godine. 

Tokom sastanaka predviđeni su razgovori o slanju dodatne vojne pomoći Ukrajini, poboljšanju pristupa ukrajinskih proizvoda tržištu EU, pomoći Ukrajini u pokrivanju energetskih potreba, uvođenju novih sankcija Rusiji, krivičnom gonjenju rukovodstva u Moskvi zbog ratnih zločina i drugim temama.

BONUS VIDEO: 

PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega