KRPILI NUKLEARNU PODMORNICU SUPERLEPKOM: Skandal svetske sile

Novosti onlajn

01. 02. 2023. u 08:56

BRITANSKA mornarica naredila je istragu posle neshvatljivog propusta na podmornici HMS Vanguard, koja nosi nuklearne rakete „trident” (trozubac), prenosi tabloid San.

КРПИЛИ НУКЛЕАРНУ ПОДМОРНИЦУ СУПЕРЛЕПКОМ: Скандал светске силе

Foto: Printscreen

Kako se navodi, polomljeni zavrtnji u komori nuklearnog reaktora lepljeni su superlepkom, čime su rizikovali katastrofu.

Na plovilu teškom 16.000 tona je, tokom servisa rashladnih cevi od vitalnog značaja, otkriveno da je jedan vijak slomljen, ali da radnici privatnog preduzeća „Babkok”, koji su radili prethodnu popravku, nisu hteli da prijave nastalu štetu.

Oni su, navodno, umesto da zamene oštećene delove i obave temeljan servis, jednostavno prijavili „proceduralni problem” ali su prećutali detalje o superlepku.

Ministar odbrane Ben Volas zatražio je hitan sastanak i dodatne garancije za svaki budući posao na plovilima.

U međuvremenu je otkriveno najmanje sedam zalepljenih zavrtnja koji su držali izolaciju na cevima za rashladnu tečnost. Kako navodi San, to je mehanizam koji sprečava topljenje reaktora nalik katastrofi u Černobilju.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je, kao deo planirane inspekcije otkriven kvar u radu kada je HMS Vanguard bio u suvom doku.

– To je odmah prijavljeno i popravljeno. U vezi sa tim, državni sekretar je razgovarao sa glavnom izvršnom kancelarijom „Babkoka” i zatražio garancije o budućem radu – navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: LANSIRANjE SA "MAGADANA" - Aktivnosti ruske podmornice u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!