ZAPAD NE PRESTAJE DA SE MEŠA U RAT: "Treba formirati koaliciju zemalja NATO-a koje žele da pošalju vojsku u Ukrajinu"

Novosti online

31. 01. 2023. u 18:26

BIVŠI zamenik ministra odbrane Velike Britanije Džerald Hovart smatra da Zapad treba da osnuje koaliciju zemalja-članica NATO-a koje bi želele da pošalju svoju vojsku u Ukrajinu.

ЗАПАД НЕ ПРЕСТАЈЕ ДА СЕ МЕША У РАТ: Треба формирати коалицију земаља НАТО-а које желе да пошаљу војску у Украјину

FOTO: Tanjug/AP

- Mislim da Zapad treba da odluči kako planira da obavi svoj posao i kako Ukrajina treba da dobije taj rat. Smatram da jednostavno kretanje u pravcu uključivanja u sukob neće pomoći. Sada nam je potrebna strateška odluka i mislim da bi trebalo da preuzmemo obavezu da formiramo koaliciju onih koji žele da se uključe u sukob, podrže Ukrajinu i potisnu Rusiju iz te suverene zemlje - rekao je Hovart za televiziju „Skaj njuz“.

Po njegovom mišljenju, Zapad bi trebalo da „razmotri“ opciju slanja svojih vojnika u Ukrajinu. Takođe je dodao da zapadne zemlje ne bi trebalo odmah da isporuče Ukrajini lovce jer, ukoliko bi američki avioni F-16 pali u ruke ruske vojske Zapad bi se suočio sa novom opasnošću.

Džerald Hovart bio je zamenik ministra odbrane Velike Britanije od 2010. do 2012. godine.

Ranije je predsednik SAD Džozef Bajden izjavio da Amerika nema nameru da isporučuje Kijevu lovce F-16, preneo je Rojters.

Rusija je ranije uputila protesnu notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Ministarstvo spoljnih poslova RF saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporukom oružja Ukrajini.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ZA JAČU KONTROLU RUSIJE: Novi NATO "avaksi" sleteli na aerodom u Rumuniji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista